0

П олицаите излизат на голям протест на сакралната дата 1 април. Те ще изразят недоволството си пред Министерството на финансите.

"Ще търсим помощ и от синдиката на служителите на затворите. Предстоят разговори с тях за съвместни действия тази седмица, но категоричното ни становище с колегите е, че ще продължим, докато постигнем успех. Не сме отстъпили от исканията за заплатите, не приемаме политиката по доходите, която се демонстрира от ръководството. От днешна дата нашите искания са за 25% увеличение заради изоставането и високата инфлация", заяви пред "Телеграф" зам.-шефът на СФСМВР Илия Кузманов. Той и членовете на най-големия синдикат проведоха извънреден федеративен съвет. „Имаме пълна подкрепа от всички колеги в страната и силно се надяваме това да не продължи месеци. Няма да е полезно нито за МВР, нито за гражданите, нито за самите служители", допълни той.

Кузманов заяви още, че протестът е заради липсата на решение на проблемите, които поставили още преди месец. "Към момента продължава неизпълнение на приложение 10 от коалиционното споразумение, което на практика се превърна в програма на правителството и особено в частта МВР. Първите три посочени като спешни задачи не се изпълняват вече четвърти месец и ако приемем, че задачите са изведени наистина като спешни, е нелогично. Тези точки са за премахване на бумащината, намаляване на несвойствените задачи на полицаите, както и дрехите", изброи зам.-шефът на СФСМВР. По думите му въпросът особено с униформите ще приключи най-вероятно катастрофално тази седмица, защото новоизбраните няма да са подходящи.

"Другото нещо е манипулацията на политици от управляващата партия, че правят всичко със съгласието или заедно със синдикатите. Това не е вярно. Ние не сме участвали в нищо освен в групата за униформите", посочи Кузманов. Реформите според него се правели на парче и не се работило по цялостната програма за МВР.