С пециализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство е в ход в северната част на Шуменска област, където живеят компактни маси от български турци и малки групи роми. Селата в община Венец са "посивели" от полицаи. На последните парламентарни избори районът беше терен на ожесточено битка между ДПС и ГЕРБ.

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство е в ход в северната част на Шуменска област, където живеят компактни маси от български турци и малки групи роми. Селата в община Венец са "посивели" от полицаи. На последните парламентарни избори районът беше терен на ожесточено битка между ДПС и ГЕРБ.

В селата Ясенково, Черноглави и Борци са локализирани полицейските действия се осъществят от екипи на ОДМВР- Шумен със съдействието на Зонално жандармерийско управление – Варна и ще продължи до приключване на изборния процес на 11 юли. Целта е да не бъдат създадени възможности и условия за извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите, съобщи говорителят на ОДМВР Ася Йорданова.

Осъществява се засилено полицейско присъствие на изборни места и секции, където на база анализ от предходни избори има риск от контролиран вот. Профилактирани са79  лица от криминалния контингент, извършва  се наблюдение и непрекъснати контролни действия, за да се пресекат възможности за извършване на престъпление по чл.167 и 169 от НК. Издадени са 45 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР. Проверени са 686 мпс, 33 заложни къщи и дружества за бързи кредити.  Осъществяват се беседи  с формални и неформални лидери, които имат  потенциална възможност да организират контролиран вот.

Извършват се проверки по отношение на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес. 

Усилията на областната дирекция  са насочени главно към това да се сведат до минимум условията, в които се извършват престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Днес и утре ще има активни действия по проверки на лица от криминалния контингент на територията на областта. Сили и средства ще бъдат локализирани на уязвими места и в района на ромските махали.