П резидентът Румен Радев иска да управлява и да говори от името на народа. Това коментира политологът Стойчо Стойчев пред Канал 3. Заедно с него политическата обстановка в страната анализираха проф. Михаил Константинов и политическият психолог Антония Христова.

Президентът Румен Радев иска да управлява и да говори от името на народа. Това коментира политологът Стойчо Стойчев пред Канал 3. Заедно с него политическата обстановка в страната анализираха проф. Михаил Константинов и политическият психолог Антония Христова.

Радев ще играе на изборите индиректно чрез партия, която ще припознае или чрез инициативен комитет, смята още той.

Христова напомни, че още от началото на своя мандат  Радев има желание за променя на Конституцията, особено в частта за президентска република.

Според Стойчев  Корнелия Нинова е най-удобния вариант за ГЕРБ, тъй като тя не може да изведе БСП на нова идейна основа Според Христова пък БСП е реално разделена и не очаква голяма промяна в политиката на левицата след преизбирането на Нинова. 

Стойчев прогнозира, че Борисов ще се оттегли от изпълнителната власт след изборите.

"Много хора искат да управляват България. Виждаме на улицата нереализирали се през последните 10-15 г. и имат претенции. Трябва сериозно да отговорим имаме ли алтернатива на ГЕРБ. Имаме тежка, агресивна и безценностна предизборна кампания, в нея все повече играчите стават видими", поясни на свой ред Христова.  "Не виждам алтернатива, а цялостно руиниране на политическата система. Ние сме в ужасно трудна, хаотична ситуация, в нея няма достатъчно силни политически сили, които да легитимират демократичното като процес, не предричам добро бъдеще в близка перспектива", сподели политическият психолог. По думите й в българската политика политиците много трудно приемат, че имат определен тайминг.

"От хляба по-високо няма", а напоследък се поругава храна, това е от най-големите грехове. Това, което предстои на света и България е наистина тежък глад. Държим се като абсолютно ненормални. Без да има катаклизъм стигнахме до такова падение", коментира пък Михаил Констанитнов.

Тримата коментираха и предложението на ДПС за експертен кабинет. Според Христова ДПС винаги са били  много важен фактор, успявали са тактически да си отиграят картите. "ДПС с искането на експертно правителство показва, че държи картите. Много е важно да се знае, че може да не се сформира правителство след изборите", каза още тя.

Според Стойчев ДПС сега трябва да се репозиционира и отново да влезе в ролята на балансьор, тъй като се опитват да ги пакетират с ГЕРБ.

Според Константинов пък ДПС имало електорален проблем. Обикновено разчитали на 400 – 450 000 гласа, на на последните избори за НС са загубили 100 000 .Именно тези 100 000 трябвало сега да си върнат. "Върнали са си около 25 000 в момента", каза той.

Иначе накрая Стойчев прогнозира доста изравнение сили и многопартийност в следващия НС. Ако до 2015 сме говорили за една голяма партия и няколко малки парти, то сега има изравняване на силите – 3-4 партии с равна мощ в следващия парламент.