0

В ътрешният министър Бойко Рашков е информирал кабинета, че във връзка с готвените протести на пожарникари и полицаи тече организация в цялата страна от криминално проявени хора, които срещу заплащане са стимулирани да участват в тях, като провокатори. 

„Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони, които са известни на органите на МВР. Поне едно от лицата, които са в списъка от 19 души, предоставен от премиера на прокуратурата, са в организацията на тези провокации, въпреки течащия диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", каза на брифинг Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков. 

Други две точки, които са били обсъдени, са били свързани със стъпки за запълване на дефицитите на Българската армия и нейното финансиране.

Взето е решение за придобиване на радиокомуникационно оборудване за 305,5 млн. лв., което ще попълни дефицита, който съществува между танковете и бойните машини, тъй като машините били закупени по отделно и не можели да комуникират помежду си.
По думит й правителството е решило да запълва пропуските в армията. 

МС одобри още инвестиционен разход по бюджета за 2022 г.  за попълване и подобряване на спецчастите, като се закупят бронирани и високопроходими машини за 60 млн. лв. Правителството одобрило и близо 99 млн. лв. за модернизация на танковете Т-72. Бориславова подчерта, че тези средствата са заложени в бюджет 2022 и са част от инвестиционната рамка. 

Също така били приети и промени в НК по критики на ЕС