0

П осланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова отправи поздравление във Facebook по случай 24 май. „Скъпи български приятели, от все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий. Макар официалните названия на този празник в нашите страни да са различни, идеалите му - православие, писменост, култура и просвещение, са непреходни ценности за народите на Русия и България”, отбелязва тя. 


Митрофанова отбелязва, че Кирил и Методий са влезли завинаги в историята като велики християнски просветители и мисионери. „Благодарение на делото на Солунските братя, както и на техните ученици, които са се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар - собствена азбука”, заявява посланикът.

"Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във формирането на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия мироглед, убеждения и представи за настоящето и бъдещето", призова руският посланик у нас.