0

Н ова година без традиционните безплатни наздравици с вино ще посрещнат жителите на повечето области у нас, показа проверка на „Телеграф“. За втора поредна година пандемията отмени много от купоните, организирани от общините. Ако искат да пийнат за ЧНГ, хората трябва да се бръкнат с 5-10 лв. за чашка алкохол от павилионите или базарите близо до градските площади.

От Столичната община вече обявиха, че новогодишният концерт "Сцена под звездите", който традиционно се провежда на 31 декември на площад " Батенберг", няма да се състои за втора поредна година.

Без общоградски тържества и празнична заря ще посрещнат бургазлии 2022 г. И тук за втора поредна година местната власт не организира традиционния купон за посрещане на Нова година в центъра на града. Общината е подготвила празнична програма, но тя ще върви онлайн. За втора година няма да се състои и традиционната заря, казаха от общината.

Въпреки липсата на организирано посрещане много бургазлии по навик се готвят отново да посрещнат идващата 2022 г. на площада, макар и без заря. В новогодишната нощ на площада ще работят павилиони с греяно вино и мезе, така че купонджиите ще могат да вдигнат и наздравица. Община Бургас е осигурила безплатни градски автобуси в новогодишната нощ, които ще пътуват до 2,00 ч. сутринта на 1 януари. Пловдивчани ще посрещнат новата 2022 г. с „Диана експрес“, „Керана и космонавтите“, ансамбъл „Тракия“ и красавицата Дара.

Празненството за ЧНГ на площада в центъра ще започне в 22 часа. Тъй като хората ще бъдат на открито, няма да има изискване да носят маски. Но празнуващите ще трябва да спазват изискванията на здравните власти за отстояние, като не се бутат един в друг. 25 минути преди полунощ пловдивчани и гостите на града ще могат да врътнат кръшни хора заедно с фолклорен ансамбъл „Тракия“. Зарята за посрещането на новата година в Пловдив отново ще бъде 10-ина минути. Без хора, песни и дори фойерверки ще посрещнат новата 2022 година в Стара Загора, съобщи ресорният заместник–кмет Милена Желева.

Причината е в заповедта на здравния министър за ковид мерките на открито. В последния момент от общината са решили да се откажат и от традиционните пищни фойерверки, това станало след призив от неправителствената организация „Четири лапи“, да бъдат щадени от допълнителни дразнители домашните любимци.

С тричасова свирня на русенския оркестър "Плам" ще посрещнат новата 2022 година шуменци, които изберат да излязат в новогодишната нощ на площада. Посрещането няма да е точно на площада, както в други години, а в градинката между Регионалната библиотека и Община Шумен на сцена до Паметника на свободата. За втора поредна година няма да има игри и танци в центъра на Разград - причината е пандемията от COVID-19. Без събития на 31 декември е и календарът на Община Търговище.

Във Велико Търново шоуто на площада ще започне в 23,00 ч. с изпълнение на групата "Петте сезона". А след посрещането на новата година със заря и илюминации на сцената ще излезе Графа. В Благоевград навръх Нова година заря ще има. Пиротехническо шоу, което създава усещане за тържественост и ново начало, очаквано от хиляди благоевградчани, ще отбележи настъпването на новата 2022 година.

Търново и Димитровград не пропускат вино и мезета

Велико Търново и Димитровград са сред малкото общини, които ще спазят традицията за вино, бира и мезета на площада. В болярския град ще има посрещане на НГ под звездите, пред сградата на местната община. По традиция кметът ще произнесе слово, а митрополит Григорий или някой друг свещеник ще отслужи литургия. За празнуващите ще има греяно вино, бира, мезета, скара и парчета новогодишна баница с късмети. По чаша безплатно червено вино за новогодишната наздравица дава Димитровград. То ще се предлага от коледната къщичка „Гостилницата“. В полунощ небето над града ще бъде озарено от празнична заря.

Б.Т. Р забиват в Русе

Русенци ще имат възможност да посрещнат новата година на площада с музикантите от група Б.Т.Р. и от две местни рок банди - PlayUphoria и М.И.Г. 21. Началото на концерта е в 22,00 часа, а мястото по традиция ще бъде площад „Свобода“, пред сградата на общината. Първите минути от новата 2022 г. ще бъдат посрещнати с празнична заря. С концерт на фолклорна група и заря ще посрещнат Нова година в Хасково, съобщиха от кметството. Оркестър за народна музика „Паскалев“ от Пловдив ще започне да свири в 23,30 часа на 31 декември.