0

П ожарникар от Ямбол направи картина на обесването на Апостола на свободата Васил Левски от колбаси и зеленчуци.

Уникалният кулинарен шедьовър бе посрещнат доста противоречиво от потребителите в социалните мрежи. Докато едни хвалеха майсторството на автора, други го заклеймяваха, че се е подиграл и е поругал паметта на най-великия българин. Самият автор обаче категорично отхвърля тези обвинения. Той твърди, че по този начин е искал само да отправи един по-нестандартен поглед към нашата история и върху личността на националните ни герои.

Авторът на необичайната кулинарна картина Йордан Петров не е учил кулинария, но обича да майстори уникални ядливи торти и салати, предимно на спортна тематика. Споделя, че първото му платно било посветено на любимия му отбор Берое (Стара Загора). Датата, на която направил първата си салата, е 7 март 2015. Тогава любимият му отбор гостува на ЦСКА в София, а на самия Данчо му предстои операция на менискус. Решава, ако „зелените” бият на „Армията”, той да направи в чест на тази победа някаква кулинарна импровизация. Чудото става и Берое побеждава насред София с 0:1. А техният запален фен удържа на обещанието и прави първата си кулинарна „картина”.

След като видял, че сътвореното от него е посрещнато изключително положително от приятелите му, това го вдъхновило и докато се възстановява от операцията вкъщи, той продължил да създава необичайни спортни платна. Сред тях са и две торти, посветени на българската футболна звезда Христо Стоичков. Едната от тях, направена през 2018 г., е посветена на 52-рия рожден ден на Камата и е съставена от няколко вида колбаси и зеленчуци. Идеята на майстора била да връчи подаръка на Ицо по време на Мача на звездите, играл се в Стара Загора. Охраната на стадиона обаче не го допуснала до Камата. Друг от шедьоврите на Йордан пък е посветен на българската тенис звезда Григор Димитров и мача му с Давид Гофен на финала на турнира АТП в Лондон през есента на 2017 г. Най-голям брой от спортните „торти” на ямболията са посветени на отделни футболни мачове. Върху платата той „рисува” с нарязани колбаси и зеленчуци емблемите на двата отбора и резултата между тях. Творецът признава, че най-трудна за пресъздаване му е била емблемата на английския футболен гранд Ливърпул заради множеството елементи и детайли в нея.

Разбира се, темата за любимия Берое си остава №1 в творчеството на Йордан. Той прави кулинарен макет на стадиона в Стара Загора и красива торта, посветена на 100-годишния юбилей на отбора от Града на липите. Запалянкото получава честта да връчи лично подаръка на футболистите в съблекалнята. Когато любимият му отбор губи, фенът също прави торта, но прави така, че в нея да се усеща разочарованието му от загубата. След краха на Берое от Лудогорец с 0:7 в тортата запалянкото слага голямо количество лимон, за да подчертае киселия вкус, който тази загуба е оставила у него. След като бъдат заснети и запазени за архивите, вкусните кулинарни шедьоври се превръщат във вкусно мезе за питиетата по време на мачовете пред телевизора. Освен спортните „картини”, както стана ясно още в началото, макар и рядко, Йордан Петров „рисува” и такива на историческа тематика.

Освен картината с обесването на Васил Левски, предизвикала толкова противоречиви коментари в интернет, той е автор и на „картина”, вдъхновена от стихотворението на поета Иван Вазов, „Аз съм българче”. Характерното за това плато е, че то е направено без месо, само със зеленчуци и мляко. Освен това в „колекцията” на майстора има и салата, посветена на председателството на България на Европейския съвет през първата половина на 2018 г.

Сред най-честите продукти, използвани от ямболията за изработката на кулинарните му картини са: различните видове колбаси, краставица, домати, моркови, царевица, зелен лук, маруля, маслини, яйце, сирене, кисело мляко, зърнени култури. С тези на пръв поглед простички и невпечатляващи продукти пожарникарят създава едни наистина уникално въздействащи на сетивата и на вкуса произведения на кулинарното изкуство. Направеното от Йордан Петров е пример как с подръчни материали може да се направи така, че една обикновена салата да придобие нова и забавна форма и на нея да бъде погледнато и от естетическа гледна точка, а не само като мезе за ракията.