0

“Възраждане” се готви за голям протест срещу изпращането на оръжия в Украйна от 12 ч. на 6 април. Това съобщи председателят на партията Костадин Костадинов на специален брифинг в парламента. 

Повод стана декларацията на “Демократична България”, с която обявиха, че започват консултации за оказване на военна помощ на страната. 

По думите на Костадинов обществото е било подготвяно за това решение с множество събития, организирани от украински организации. С тях се е целяло натиск за въвличането на България във войната чрез изпращане на оръжия. 

Лидерът на “Възраждане” твърди още, че и в момента се пращат оръжия, но не по регламентирания начин. Това се случвало чрез фирми, които разтоварват оръжията на румъно-украинската граница и оттам влизали в Украйна. По повода има изпратено писмо на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, под чието ръководство се издават разрешенията за изнасяне на оръжия. 

"Нека никой да не си мисли, че ще вкара България в конфликта току-така. По-скоро ще свалим правителството с всички възможни средства", категоричен бе той

Костадинов коментира и дали статусът на Елена Гунчева е позиция и на "Възраждане" и дали смята да бъде „стреляно“ по Министерския съвет.

"Ако нивото на българската политика е такова, че ние да обсъждаме статуси във Facebook, може би ще започнем да обсъждаме снимки в Instagram. Миналата седмица един министър на външните работи се подигра с българския герб", каза още Костадинов. Той посочи, че става въпрос за бившия външен министър Соломон Паси, който написа в своя "Туитър" акаунт: "Време е да скопим лъва на България, за да отразим адекватно позицията ни по Украiна!".