Н а свое заседание правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. в размер на 1 835 789 лева за плащания към Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Средствата ще бъдат изплатени на две вноски.

На свое заседание правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. в размер на 1 835 789 лева за плащания към Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Средствата ще бъдат изплатени на две вноски.

Общият размер на средствата на ЕС по Механизма за периода 2016-2023 г. е 6 млрд. евро. Българският принос е 9 075 527 евро за целия период, или 0,15 % от общата сума. Премиерът Бойко Борисов многократно е заявявал, че страната ни няма проблем с мигрантите. След една от срещите си с турският президент Реджеп Ердоган Борисов заяви, че Турция е поела ангажимент да няма мигрантски натиск към България.

Само преди дни стана ясно, че България и още 11 страни участват в разселването на непълнолетни мигранти от гръцките острови. По думите на говорител на Европейската комисия предстои общо 1600 деца да бъдат прехвърлени от гръцките острови към вътрешността на ЕС и това се очаква да стане в следващите месеци с постепенното отпадане на ограниченията за пътуване.