0

А рмията ще се модернизира в няколко насоки, заплатите на военнослужещите ще се увеличат, ще се мине към дигитализация, ще се търси начин да се използва дори и изкуствен интелект. Едно от нещата, около които четирите партии - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП се обединиха в четвъртия ден на преговори по темата за националната сигурност беше, че модернизацията на армията трябва да бъде съчетана и със зелената сделка.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята за модернизация на българската армия и създаване на фонд за финансирането.

Ще бъде направен стратегически преглед на отбраната, ако се окаже, че настоящият анализ на ситуацията не е пълен. Политическите партии обсъждаха и други идеи - да има и нов закон за въоръжените сили и за военния резерв, да се изгради национална гвардия и възстановяване на Гражданската защита.

След близо четири часа преговори по темата партиите в евентуално бъдещо коалиционно управление, се обединиха около това, че армията ще бъде модернизирана в няколко насоки, а заплатите на военнослужещите ще се увеличат. 

Да има директор на разузнаването, към съвета по сигуртността да има единен център за работа с открити източници, което да подобри обмена със съюзниците и да ограничи работата на службите да търсят информация по специален ред, включването дори и на изкуствен интелект в работата на институциите, ангажирани със защита на националната сигурност.

Това бяха сред представените идеи от представителите на "Демократична България" в преговорите за националната сигурност.

От обединението искат да поставят фокус върху втора кариера за военни, които са се реализирали и които могат да работят в интерес на обществото. Велизар Шаламанов заяви, че трябва да се работи за по-голямо участие на български граждани в структурите на НАТО.

ДБ предлага да има държавна агенция по гражданска защита, системата за спешни повиквания -112 да бъде обновена и модернизирана.

От "Има такъв народ" искат да се въведе патриотично възпитание, защото така ще се възпита родолюбие и "ще се осигури бъдещото на нацията".

От БСП предлагат да има план за модернизация на въоръжените сили, нов закон за отбраната и за резерва и поставяне на хората на отбраната в центъра на системата. От левицата предлагат да се увеличават заплатите в армията на базата на фиксиран коефициент, защото в продължение на години тя е около 300 лева.