0

К огато си във война, се нуждаеш от всичко - от куршуми до изтребители. Дадохме лист с искания си на страните, България също го има. Уважаваме вътрешнополитическата ситуация в страната, но искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна: тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани. Това заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба след среща с депутати от комисията по външна политика в българския парламент. 

Въпросът за военна помощ за Украйна е бил обсъден, както в залата в НС, така и на разговора между премиера с украинския първи дипломат. Това потвърди външният ни министър Теодора Генчовска. 

Тя обаче добави, че не е присъствала на срещата между Кулеба и Кирил Петков вчера. "Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема", заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Тя допълни, че към настоящия момент в Министерски съвет не е поставян въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Иначе в НС има две проекторешения за предоставяне на военна помощ на Украйна – от Демократична България и от ГЕРБ, като вносителите са изразили мотивите си и пред Дмитро Кулеба. 

Днес за пореден път предложенията за изпращане на оръжия не беше включен в дневния ред на парламентарната комисия по външна политика. Въпреки това от ГЕРБ и ДБ не се отказват ще продължат да настояват народните представители да вземе решение в най-кратък срок. От партията на Бойко Борисов искат това да се случи още днес . Това заяви Даниел Митов на специален брифинг в НС. 

Христо Иванов от ДБ пък беше категоричен, че парламентарната група няма да отстъпи от желанието си да се подпомогне Украйна военно. От групата също призоваха предложението да се гледа още днес на външна комисия. 

От ПП не изразиха категорична позиция по темата, но отчетоха, че проектът трябва да се обсъди и да се стигне до единно решение. 

От “Възраждане” обаче се обявиха категорично против. Костадин Костадинов заяви пред журналисти, че изпращането на оръжия въвлича директно България в чужда война. Допълни обаче, че според “Възраждане” неофициално изпращане на оръжия се случва и в момента с подписа на министъра на икономиката и и индустрията Корнелия Нинова. 

До този момент вицепремиерът и икономически министър отрича категорично тези твърдения.