0

П ремиерът Кирил Петков и съпругата му Линда са на тържествената литургия в храм-паметника "Александър Невски".

В катедралния храм Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба на Бъдни вечер. 

В богослужението освен Негово Светейшество Патриарх Неофит, участват епископи и архиереи от БПЦ.

"Подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата ни. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер", отправи благослов патриарх Неофит.

"И днес, и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеците за спасението. Тайната на спасението има своето вечно основание в Богочовечеството, защото словото стана плът и заживя между нас - пълно с благодат и истина. Синът Божий стана Син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род, чеда Божий, като ни обгърне със своята безгранична любов и изкупи греховете ни", каза патриарх Неофит.

Негово светейшество призова вярващите да бъдат достойни за великото Божие благодеяние, да подражават на Божието човеколюбие и на Божията милост. Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината, на мира и на любовта, подчерта в словото си Негово светейшество.

Нова телевизия

Петков коментира пред журналисти, че Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници, семеен празник.

"Надявам се всички българи да си дадат момент на размисъл, да помислим какво заедно можем да направим така, че България да бъде по-добре следващата година", посочи той.

"Споделих на патриарх Неофит, че моят дядо беше в настоятелството на църквата "Свети Седмочисленици" и ходеше на църква всеки ден, след като се беше пенсионирал", разказа Кирил Петков.

"Това, което си пожелахме с патриарха е, че заедно църквата и изпълнителната власт трябва да работят рамо до рамо за политики, които са най-добри за българския народ", допълни той.