0

С лед срещата с членовете на Българската петролна и газова асоциация премиерът Кирил Петков съобщи, че паниката с горивата е изкуствено създадена от Младежкото ГЕРБ. Според него снимките във Фейсбук са пуснати от хора свързани с организацията.

"Ето как използват страха от войната, въпреки че цялата система е била обезпечена с гориво, се създава паника за няколко часа, която се опитва да кара хората да се нареждат на опашки, да се пълнят резервоари без да има никаква причина за това. Това, което се разбрахме всички е, че усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата, опитвайки се да се направят политически дивиденти на гърба на хората, които се редят на опашка, ние ще имаме кординиран отговор моментално, за да има отговор към населението, за да не се поддават на лъжи и манипулации", добави премиерът.

Той призова хората да следят какво казва правителството и успокои, че гориво има навсякъде у нас. В социалните мрежи се завъртяха платени постове от ГЕРБ, които предизвикаха паника сред обществото, обясни Петков. Жалко е да се използва страха на хората за политически цели, смята премиерът.

Има леко повишение на горивата и това е факт, каза още Петков. Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че по-късно днес ще има брифинг, където ще дадат повече информация. Ако виждаме цистерни за мляко, които се пълнят с дизелово гориво, това е меко казано странно. Но добрата нова е, че стрес тестът беше преодолян, посочи Николов.

Той обясни как ще процедират при нов подобен опит за паника, "ще посочваме къде и какви количества има, за да може всякакви съмнения да бъдат разсеяни". Цените на горивото и храните са пряко зависими от цените на международния пазар, отбеляза министърът на енергетиката.