0

К омуникацията с Република България в определен период бе сведена до комуникация между пропагандисти, които създаваха обществено мнение, доминиращо в медиите, което градеше недоверие между държавите, но и между гражданите на двете страни. Това каза в  интервю премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи МИА.

"След формирането на двете правителства в Северна Македония и в България и след посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие бе договорено да се отвори нова страница в разговорите", заяви Ковачевски.

"И аз, и председателят на българското правителство, и членовете на правителството бяхме водени от това да отворим диалог, който ще върне позитивната атмосфера, но ние осъзнавахме, че веднага ще се появят ретроградни сили, които ще гледат да възпрепятстват този процес. Тези сили, които ги има и в едната, и в другата държава, основават на този проблем своето политическо съществуване. Тъй като ако не съществува проблемът, те не могат да съществуват като политическа парадигма, това сме го имали в миналото", заяви Ковачевски, като добави, че още със започването на разговорите са били отворени теми и предприети провокации с цел да не се стигне до решение.

Според премиерът на Северна Македония. за да се решат проблемите са нужни разговори и се надява преговорите за ЕС и с България да вървят паралелно. По думите му това, което е било договорено на съвместното заседание в София, вече се изпълнява. "Историческите въпроси трябва да бъдат мост към бъдещето, а не да бъдат нещо, което създава раздор и това е нещо, което всички очакват", изтъкна Ковачевски.

Той увери, че езикът и идентичността на Северна Македония не са предмет на преговори. По неговото мнение всеки процес, който продължава твърде дълго, може да повлияе негативно на подкрепата на гражданите, но за щастие, както той подчерта, проучванията на общественото мнение в страната потвърждават, че мнозинството от гражданите вярва в европейското бъдеще на държавата.

"Също така и партиите, които са част от коалицията, споделят становището, че единственият път на нашата държава е интеграцията в ЕС", каза Ковачевски, изразявайки надежда, че и опозицията ще покаже конструктивно становище. Той изтъкна, че няма да отстъпят от стремежа за започване на преговори с ЕС, но посочи, че никога не се обвързва с дати.