0

В ътрешното ведомство вбесено след като Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство за депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, който наруши карантината си през януари и се яви като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

“Телеграф” научи, че прокурорът от СГП, отдел „Специализиран“, изготвил постановлението за отказ - Йордан Петров, е изтъкнал в мотивите си, че в случая нарушаването на задължителната изолация не е престъпление, тъй като не е деяние с необичайно висока обществена опасност. 

Магистратът е подчертал също така, че Балачев многократно си е правил тест за COVID-19, след като е проявил първите си симптоми. Посочено е, че на 26 януари Балачев се е обадил в поликлиниката, от където му изпратили лекар, който да го тества на място. “В дома на Балачев отишла лекарка, която направила изследването с антигенен тест,

Тестът бил слаб и сякаш не давал категорични резултати,

по молба на Балачев тестът бил записан като положителен”, пише още в постановлението. След това депутатът направил още няколко теста, които били отрицателни. Вероятно се успокоил след това и решил спокойно да наруши карантината си на 1 февруари, макар тя да е била в сила още 3 дни, може да се заключи от написаното. 

В постановлението се посочват като аргументация за отказа, че в началото на ситуацията с Ковид са въведени всевъзможни правни мерки – забрана за сядане на пейки, но не и на бордюра или тревата, влизане в парк, ходене в планината, спортуването и други . Не било намекнато за

водения самоунищожителен нездравословен начин на живот,

от който пряко следствие е влошаването на здравето на населението, а от там и неспособността за справяне със ситуации, които винаги са съпътствали съществуването. 

Въпреки това в постановлението се излага, че всеки случай се решава индивидуално, което създава опасност от използване на прекомерна репресия заради некачествен закон.

Прокурорът посочва още, че след като има формална съставомерност от обективна и субективна страна следва да се прецени дали обществената опасност на деянието е достатъчна, за да обоснове наличието на престъпление или се касае за малозначително деяние.  Приема още, че деянието е малозначително и че народният представител е нямал никакви симптоми , чувствал се е добре, и е имал направени общо 4  отрицателни теста на Ковид. Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно допълва прокурорът. 

Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това е възприето за преследване на общественополезна цел. В заключение прокурорът посочва, че мотивиран от всичко изложено, престъпления по този текст следва да се квалифицират само деяния с

необичайно висока обществена опасност. 

"Може да се посочи и че престъплението е формално, а по правило следва изключителн  много да се внимава с криминализирането на формални деяни, поради риск от прекомерна репресия и превръщане на обществото в тоталитарно", посочва още прокурор Петров. 

В отговор от МВР излязоха с официално съобщение. От ведомството смятат, че законите трябва да се тълкуват и прилагат идентично за всички български гражданин." Това е и една от основните причини да се възползваме от законово си правомощие да обжалваме това прокурорско постановление.", пишат от ведомството на Бойко Рашков.

В съобщението твърдят, че публично разпространена информация на ВКП до медиите сочи, че

за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година,

от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

“Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. Същите, след приключване на проверката, са били изпратени в СГП, но към момента в ОДМВР-Варна не е получен отговор или копие от постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания в Районен съд – Варна, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината.

Дали заради лоша координация или натовареност на СГП, не е обърнато внимание, че всъщност тя е сезирана и от заместник – министър на вътрешните работи, и от ОДМВР – Варна.

Друг коментар към момента не е необходим относно мотивите и аргументите в постановлението на прокурора от софийска градска прокуратура отдел „Специализиран“.”, допълват от силовото ведомство. 

Последва отговор и от държавното обвинение.

В съобщение до медиите посочват, че "прокурорът подробно е изложил всички обстоятелства по случая и е направил задълбочен и обстоен правен анализ на установената фактическа обстановка, като е мотивирал детайлно извода си относно липса на основание за образуване на досъдебно производство".