0

Н ад 30 са общо защитните съоръжения на територията на Дупница. Със заповед на кмета на Община Дупница от вчера започна превантивна проверка на бомбоубежищата. 3 са общинските, които са поддържани през годините, и които от днес ще бъдат почистени от служители на Общината. Най-голямо е това под Часовниковата кула, което събира 250 души, намиращото се на ул. "Николаевска" (при старите гробища) е за 100 души, а при Еврейските гробища за 200. На територията на града има отделно още 6 обектови скривалища, а останалите са подблокови в различните квартали на града.

На среща с кметовете на малките населени места от Дупнишко бяха обсъдени и възможностите за осигуряване на подслон за бежанци от Украйна. На този етап, Община Дупница може да подсигури места за около 40 човека, основно в бившия дом за сираци "Олга Стоянова". "До края на седмицата очаквам колегите от селата да посочат места за евентуално настаняване на бежанци, като някои посочиха че имат варианти. В зависимост от ситуацията с бежанци, ако такива дойдат, имаме готовност да обявим веднага и телефон и място за предоставяне на помощи за тях", лаконичен бе кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

От своя страна областният управител на Кюстендил Катя Димитрова заяви, че местата за безвъзмездно настаняване не са много. „В Сапарева баня такива места са около 30 в къща за гости и туристически обект, в община Кюстендил 15 души в къща за гости или частен хотел.  Иначе има места в Кюстендил около 70, но не безвъзмездно. В община Рила има сграда за 30 човека, но трябва да се ремонтира. В другите общини няма сградни фондове. Проблем за всички е изхранването на бежанците. Без държавна помощ няма как да се справят общините“, заяви областният управител Катя Димитрова.

Областният управител на Кюстендилско на среща с кметовете за приема на бежанци

 Областният управител на Кюстендилско на среща с кметовете за приема на бежанци