0

П резидентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат на "Дондуков"2 на официална церемония на площад "Св. Александър Невски". 

Румен Радев прие рапорта на началника на почетния гвардейски караул, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците и произнесе слово:

Преди 5 години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас - хората, дошли да подкрепят надеждата за нова Българя. Надеждата е обща. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието! Призовавах и работех за единението, упрекваха ме, че разединявам. Водихме битката за демокрацията.

Обществото показа, че иска да се раздели с част от миналото. То излезе от апатията. Върнахме честните избори, съживяват се демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - законност, единство, просветеност, истинско европейско развитие на България. Ще бдя страната да не се отклони от пътя си, ще отстоявам суверенитета и закона.

Политическата промяна е само първа крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И когато мислим че ни е най-трудно, нека не забравяме - не са много държавите, съхранили име, вяра и език през вековете. България е една от тях, защото народът е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово.

Ще постигнем целите си само ако обществото остане единно във волята си за промяна и напредък. Ще бъда президент на всички граждани, ще отстоявам свободата, правата и достойнството на народа ни.

Да живее България!, каза в словото си Радев.

Сред присъстващите на церемонията бяха председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, съпругата на държавния глава Десислава Радева, дипломати, граждани.