0

И кономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения. Не случайно призовавам за внимателно и отговорно отношение в този конфликт, който влияе пряко на живота и благосъстоянието на българите. Това каза Румен Радев относно войната в Украйна. Той заяви още, че не съумява как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт. 

Относно спирането на газа Радев заяви, че трябва правителството да отговори на няколко въпроса, защо само на България и на Полша се спира газа - Австрия и Германия, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност. По думите му алтернатива на газа ще има, но отнема време и повече средства. “Но това е и тест за за европейската солидарност, дали ще помогне на енергийно най-зависимата и най- бедната държава", каза Радев. 

"Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които им гласуваха доверие, чии интереси обслужва, техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и българския интерес", заяви държавният глава.

Президентът категорично заяви, че не трябва България да изпраща военна помощ на Украйна. "Това означава стъпка към въвличането пряко в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствена реторика и призивите за победа. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение”, каза още Румен Радев.