0

П аметник на загиналия по време на бойни учения военен пилот-изтребител майор Валентин Терзиев е издигнат на морския бряг в Тюленово. На него е отбелязано, че летецът е загинал в морето, на 19 километра източно от мястото. 

Трагедията стана преди една година, на 9 юни по време на международното учение „Шабла 2021“ и при изпълнението на тренировъчен полет с изтребител МиГ-29 в нощни условия за стрелба по въздушна цел СПМ-100 (светеща парашутна мишена). 
Тогава майор Терзиев излита от авиобазата в Граф Игнатиево в 0 часа и 11 минути и според данните от доклада на Военна полиция се е разбил в морето 40 минути и 29 секунди след полунощ. След новината за трагедията приятели на пилота, посмъртно повишен в чин подполковник, започнаха подписка и събиране на средства за изграждането на негов паметник.

Инициативата

Инициативата беше обявена през социалните мрежи. Кметът на Шабла Мариян Жечев коментира, че цялата организация по събирането на средства и изграждането на паметника край Тюленово е от колеги от ВВС, приятели и близки на загиналия летец-изтребител. „Заедно с представители на Военновъздушните сили бе определено мястото, където да бъде поставен монументът. Ние сме длъжни да помним героите, а подполковник Терзиев е точно такъв. Говорим за професия, в която залогът е животът и тя няма аналог.

Затова трябва да отдадем заслужена почит и да оставим знак за това на поколенията“, обясни кметът на Шабла. Той добави само, че приносът на общината е в предоставянето на терена за изграждането на паметника и разрешението за строежа му. Всичко останало е свършено от военните летци.

На паметната плоча с името и образа на летеца-изтребител Валентин Димитров Терзиев, останал завинаги на 47 години, е изписана и неговата максима приживе: „Да изцедиш всичко от себе си и машината, а на земята да преследваш и отстояваш целите си докрай!“. Официалната церемония по откриването на паметника е от 11,30 часа на 8 юни в Тюленово, където се очаква да бъде и президентът Румен Радев.   

Признание

Военният пилот майор Валентин Терзиев, който загина след катастрофа с управлявания от него изтребител МиГ-29, е отличен професионалист, добре подготвен и с право на инструктор, категорични са неговите колеги. Всички единодушно потвърждават, че по време на службата му във ВВС не е имало никакви забележки към работата и изпълнението на поставените му задачи.