0

Б ившият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров е бил привикан в КПКОНПИ по повод проверката за бързите тестове на учениците

Петров обясни пред медиите, че в казуса има четири проблема. 

“Първият е защо тази процедура е разделена на четири. Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици колко тестове да се доставят седмично. Вторият проблем е защо тази процедура се води от лице, на което това не му е в ресора - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров на нея това не ѝ е работата. Тази процедура трябва да се прави от зам.-министър Златанов, а той седи изолиран, каза Петров. Третият проблем е, че първият път са били поставени условията втората фирма, която се яви да не подписва договор и след това се забави доставката. Петров е заявил, че трябва да се мине към следващите фирми, за да се спази срока, но това не е направено”, обясни бившият заместник-министър. 

Както вече писахме Антикорупционната комисия започна проверка на здравното министерство заради процедурата за купуване на тестове. Тя е по сигнал за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както ипо медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

Ведомството на Стойчо Кацаров приветства проверката. 

„По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури“, посочват от пресцентъра на ведомството в официално съобщение.