0

Д вама доброволци за обследване емблемата на бузлуджанската Чиния търсят от фондация „Проект Бузлуджа“. Tе ще участват в направата на високо над 30 м скеле, по което да се изкатерят експерти, за да проверят състоянието на конструкцията.

Според председателя на фондацията, арх. Дора Иванова това ще трябва да се случи този петък. От „Проект Бузлуджа“ припомнят, че са стартирали набирането на средства, които да се използват за разчистването на покрива от опасните метални предмети и азбеста, останали след разграбването на медните листове, с които преди три десетилетия е бил покрит покривът на мегамонумента. 187 000 лв. са нужни за реализацията на този етап от социализацията на изоставения паметник, за да се отворят безопасни туристически коридори във вътрешността му.

Преди броени дни плановете за спасяването на монумента бяха представени на международното туристическо изложение „ Културен туризъм“ във Велико Търново. По данни на екип, работещ за възстановяването през 2021 година обектът е привлякъл над 50 000 туристи от цял свят, 80 на сто от анкетираните са били готови да заплатят входна такса, за да се запознаят с оцелелите и вече консервирани със средства от проект, защитен пред фондация „Гетти“ мозаечни пана.

Близо половината от качилите се на Бузлуджа туристи твърдят, че основната цел на пътешествието им точно реализирания през 1981 година проект на арх. Георги Стоилов. За набиране на част от сумата, необходима за разчистването на опасните останки от покривната конструкция от „Проект Бузлуджа“ разчитат на планирания за 19-21 август тридневен музикален фестивал под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа.” Организатор на проявата е фондация „Проект Бузлуджа“ в колаборация с община Казанлък, за идеята са привлечени с P.I.F., Керана и космонавтите, Уикеда, както и много рок, пънк и джаз групи, сред които Cool Den и The Lefties. OPEN BUZLUDZHA се провежда за втора поредна година, предното издание бе фокусирано върху събирането на средства за консервиране на стотиците квадратни метри мозайки във вътрешността . На снимките Емблемата в централния кръг на изоставения бузлуджански монумент Арх. Дора Иванова вече седма година работи за възстановяване и социализацията на Чинията