0

Д нес започва работа на експертно ниво по програмата, която трябва да даде конкретика за приоритетите, по които, ако бъде съставено второ правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП), то ще работи през следващите шест месеца. Това стана ясно вчера след последните засега разговори на политическо ниво на кандидата за премиер Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме Промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) депутати.  

В събота от ПП проведоха консултации в парламента с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. В нея, освен от левицата и ДБ, ще участват и отцепилите се от ИТН народни представители. Василев обясни, че желанието на ПП е да бъде изработена най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. Още съм оптимист за намиране на подкрепа, заяви той в неделя.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за тях е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Подчертано беше също, че за ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента.

Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи Асен Василев.

Считаме, че всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото очевидно това може да доведе до още повече конфронтация, до още повече нахъсване и разделение в обществото, и до следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление, подчерта Христо Иванов. По думите му сега е моментът тази крачка да бъде направена и от ДБ ще участват с целия ресурс, който имат.

Шестимата независими депутати, напуснали ИТН, вероятно ще подкрепят правителството. Това обясни пред нова телевизия Георги Георгиев.

„Вчера имахме първата среща, на нея поставихме няколко конкретни теми, които да станат част от програмата, която ще се пише. На база на предварителните разговори и съгласието, което постигнахме по тези теми, по-скоро ще подкрепим правителството”, заяви Георгиев.

Той обясни, че първата тема е била ядрената енергетиката. „Ние казахме, че държим на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Асен Василев потвърди, че се работи по тази тема. Вървят разговори с Гърция да изкупува за 30 години напред ток”, каза Георгиев.  Втората тема е била борбата с корупцията. „Поставихме няколко теми. Първата е смяната на ръководството на КПКОНПИ. Другото е създаването на Комисия за противодействие на корупцията и старото КПКОНПИ, което ще стане Комисия за отнемане на противоправно придобито имущество”, каза Георгиев.

Независимите депутати са поискали още ускоряване на реформата в съдебната власт и въвеждане на механизма за контрол на главния прокурор. Поставен е бил въпросът и с разузнавателните служби. Промени в законодателството и кадрово обезпечаване, са поискали независимите депутати.