Р ешението е на локално ниво. Колкото са здрави децата, толкова дълго ще бъде отворено училището. Ние няма да затваряме, освен ако не са болни децата. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков при откриването на новата учебна година в Перник.

Решението е на локално ниво. Колкото са здрави децата, толкова дълго ще бъде отворено училището. Ние няма да затваряме, освен ако не са болни децата. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков при откриването на новата учебна година в Перник.

Той припомни какъв е алгоритъмът за преминаване към онлайн обучение. "Ако в даден клас се разболее ученик, цялата паралелка се карантинира и класът минава в електронно обучение. Ако стигнем 10% заболели ученици, тогава се затваря училището. Ако има тъмночервена област, тогава се затваря училището. По желание на здравните власти училища, университети и детски градини могат да се затварят и в червена зона“, разясни проф. Денков. При достигане на 10% болни училището преминава на режим на ротация, като първи онлайн минават или класовете с най-много болни, или последователно учениците от 8-и до 11- и клас. В този случай 50% от деца в дадено школо ще учат в клас, а другите - от вкъщи.

От утре системата на МОН ще бъде свързана с тази на здравно министерство и така ще знаят каква е ситуацията във всяко училище - има ли заразени, болни и карантинирани деца, за да може да реагират навреме за превключване към онлайн обучение. "До ранния следобед всички училища ще изпращат информация до МОН и РУО и на тази база до вечерта издаваме заповед на другия ден да се премине към съответното обучение. Дано не се налага, но истината е, че ще се наложи на някои места", каза министърът. Той подчерта, че всичко зависи от децата, родителите и учителите. "Спазвайте мерките, за да може децата да бъдат в клас и да бъдат заедно и да не се разболяват", призова проф. Денков. 

По думите му всеки министър трябва да настоява училищата да затварят последни. Той не пожела да разкрие дали остава в следващия служебен кабинет и водени ли са с него разговори. "Нека да излезе указът утре и ще видим всички дали ще бъда министър. Докато не излезе указът, всичко е предпоследно", заяви проф. Денков.

Той разкри, че ще помага в бъдещия проект на Петков и Василев. "Дълбоко убеден съм, че България има нужда от промяна и то промяна в посоката, в която работят Кирил Петков и Асен Василев. Аз ще им помагам в това отношение", обясни проф. Денков.