0

Б ум на близнаци отчитат зоопарковете у нас. Две двойки се родиха в столичния зоопарк. Те са част от групата на котешките лемури и се появиха на бял свят в края на март.

Женската Нойзи и дъщеря й са гордите майки. Те носят малките си отпред на гърдите. Котешките лемури обикновено раждат по едно малко, а по-рядко близнаци. Лемурчетата сучат до 5-месечна възраст. Може да ги видите във външните клетки на сграда Маймуни 1 в сектор Примати, обясняват гледачите. От този месец ще можем да се любуваме на маймуните и във вътрешните им апартаменти, които през последните две години бяха затворени за посещение заради пандемията. Специални плексигласови завеси ще пазят приматите от COVID-19. Белоръките гибони Гиби и Ява са едни от животните, които са уязвим на инфекцията. Затова домът им ще бъде покрит със завеси, които да пазят животните от контакта с хората.

Малките лемурчета с майка си

 Малките лемурчета с майка си
Валерия Дафинова, Йордан Ангелов

Игриви

С близнаци може да се похвали и варненският зоопарк. Там се родиха първите за тази година камерунски козлета. Те са две момиченца и вече игриво подскачат след своята майка. Камерунските кози произхождат от Африка и са сред козите джуджета. Въпреки размера си те са много приспособими към различни условия на средата, поради което са и доста разпространени в днешно време. Техните диви представители много успешно отблъскват хищници, а малките са готови да се изправят само няколко минути след раждането, разказват от зоопарк Варна.

Красивото пони Рая с майка си

 Красивото пони Рая с майка си
Зоопарк Бургас

Попълнение

И бургаският зоопарк може да се похвали с ново попълнение. Там се роди женско пони. Бебето носи името Рая и е с красива черно-бяла окраска. Тя е много мила и социална и вече се превърна в любимка на посетителите. На голяма популярност се радват и бебетата патагонски мари в морския град. А двете майки кенгурки от зоопарк Бургас използват всеки удобен момент да се припичат на слънце заедно с бебетата си.