0

П ротестиращи щурмуваха входа на Народното събрание и започнаха да оказват натиск върху вратите. На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона от полицаи в опит да влезе в сградата на парламента. На мястото има и водно оръдие.

За сега полицията успява да удържи хората точно пред парадния вход, но по време на щурма са ранени четирима полицаи. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. От полицията призовават участниците в протеста да изразяват мнението си мирно и без да нарушават обществения ред  Площадът е огласен от викове "Оставка". Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста. Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша. Преди началото на обявения мирен протест е задържан мъж, носил в себе си газово оръжие. 

Премиерът Кирил Петков посочи, пред Нова телевизия, че би излязъл на площада, за да разговаря с протестиращите. Той обаче отчете, че в момента е под карантина и „съжалява, че не може да е сред хората”. "Аз съм бил на не един или два протеста. Уважавам формата на протест, за мен тя е важна”, посочи премиерът.

Според Петков трябва да се спре с разделението. „Това, което аз призовах, е в петък трябва да свърши карантината ми, заради третата доза, още тогава бих приветствал избрани членове на протестиращите, които имат експертиза, ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляват кризата, бих се слушал в мненията им”, категоричен е той.

По-рано стана ясно, че полицията спря рейсовете за протеста на „Възраждане“ от Варна.

Протестът в центъра на София продължава. Осем полицаи пострадаха при протеста пред парламента в София. От МВР съобщиха, че четирима са с натъртване в областта на ребрата, като това е станало при ескалацията на напрежението. Полицаите са от Варна и Монтана. Други двама също имат болки в областта на ребрата и един в областта на корема. Полицай е получил и задух в момент на притискане от тълпата.

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

БТА

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БТА

БТА

БТА

БГНЕС

БГНЕС