0

Л ипса на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване на вируса и наличие на хронични заболявания. Това са сред най-често назоваваните причини за отказ от ваксинация срещу COVID-19 към момента. Данните са от национално представително за пълнолетното население проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 24 февруари и 1 март 2022 г. сред 812 пълнолетни българи по поръчка на Министерството на здравеопазването.

В отговор на въпроса „Какви са основните причини, поради които Вие сте неваксиниран срещу COVID-19?” една пета (21,2%) от неваксинираните у нас посочват като причина преболедуване на вируса. Към тях могат да се добавят и отговорите на 6,7% от интервюираните, в които личи убеждение (или знание), че съответният респондент има достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет.

За приблизително една пета (19,1%) от хората, ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Отново 19, 1% не се чувстват уверени във ваксините, докато 18, 6% напълно ги отхвърлят.

За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат, като специално внимание тук заслужава аргументът от типа "не пречат да го изкараш".

В 11,7% от отговорите личи аргументът "създадоха ги подозрително бързо", посочват от социологическата агенция.

От отговорите става ясно, че има няколко заболявания, които са се превърнали в клишета в общественото съзнание като несъвместими с ваксинацията – сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, наличието на или опасността от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни заболявания.

Изследването още веднъж показва, че склонни към продължаваща ваксинация са най-вече самите ваксинирани. Ваксинацията при останалите ще е в сериозна степен предизвикателство. 61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини (дори след бустерната), ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу COVID-19 е 26,2%.

Сред неваксинираните респонденти делът на тези, които заявяват, че няма да си поставят ваксина, е над три четвърти (77,7%). Около една десета се движат дяловете на неваксинирани, които биха продължили в съответните стадии (с първа доза, пълен курс и пр.)

Междувременно 63,1% изразяват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще приключи.