0

С офийската районна прокуратура се самосезира за заплахите срещу вътрешния министър Бойко Рашков, общинаря Борис Бонев, депутата Христо Петров-Хазарта и журналиста Атанас Чобанов.

„С оглед запазване на сигурността на лицата наблюдаващите прокурори незабавно са изискали информация от компетентните институции – основни служби на МВР – ГДБОП, ГДНП, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“, разполагат ли с данни за отправени заплахи или закани по отношение на тези лица, както и какви действия са предприели в случай, че такива са налице.

До момента отговор в прокуратурата не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща лицето Атанас Чобанов“, обясниха от СРП. Оттам допълниха, че е недопустимо да не бъдат уведомени, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица. „СРП намира за абсолютно недопустими и накърняващи достойнството на конкретния магистрат и престижа на съдебната власт като цяло коментари, направени от едно от заплашените лица по отношение на наблюдаващия прокурор. Прокурор Боев е избран по надлежния ред чрез случайно разпределение на делата като наблюдаващ по конкретната проверка. Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа“, допълниха от обвинението.