0

Т ази сутрин се изви голяма опашка пред сградата на БНБ. От 24 януари Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“. Цената на монетата е 30 лева, а номиналът – 2 лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ №1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ №10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк АД. Техният списък може да се види на сайта на БНБ.В периода от 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Централната банка до 2 броя монети, след което медната пара ще се продава без ограничения.

БГНЕС

Желаещи да си купят монетата чакат още от ранни зори. От 0.00 ч. в полунощ чака мъж на име Александър, който каза, че е имало вече хора преди тях, които са дошли към 23 ч. „Желаем да закупим монетата. Колекционираме ги и на предишната чакахме от 0.00 ч. и най-вероятно и на следващата ще чакаме“, сподели той. Друг мъж, който се казва Петър, също чака на опашката за монетата, защото ги колекционира. Той посочи, че е тук от 3.45 ч. „Този, който колекционира винаги иска да притежава и онова, което е нормално да бъде в неговата колекция или нещо, което е с такава стойност“, заяви Петър. Още един почитател, на име Тодор, е пред БНБ от 6.20 часа. Казва, че е дошъл конкретно заради монетата на Стоянка Мутафова, която харесва. Той сподели, че е бил на нейни представления, гледал много филми с нея, знае много за нея. От 7.30 часа чака за монетата Росицa. Тя каза, че е тук конкретно за тази монета, защото харесва Стоянка Мутафова. Росица обаче мисли, че не е редно да бъде по този начин. „Много е студено, много часове се чака, би трябвало да има някаква по-добра организация “, сподели тя. Мария каза, че е чакала и за монетата за европредседателството. 

БГНЕС

БГНЕС

Монетата е с висше качество мат-гланд с гладък гурт. Теглото й е 16,4 грама, а диаметърът 34,2 мм. Тиражът е 4000 броя, а нумизмати предричат, че въпреки че той надвишава с 1000 бройки този на монетата с Гоце Делчев, за която се извиха дълги опашки, интересът и към тази пара ще бъде много голям.

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината 1879 върху лентата. В полукръг има надпис БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА, а долу е годината на емисията 2022 и номиналната стойност 2 ЛЕВА. На гърба е изобразен портрет на Стоянка Мутафова, а вдясно в полукръг – надпис на два реда 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯНКА МУТАФОВА. Дизайнът е на Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Монетата се пуска в обращение малко преди да отбележим на 2 февруари 100-годишнината от рождението на една от най-обичаните български актриси, наричана с обич от народа госпожа Стихийно бедствие.