0

С тара чанта и ръждясал чадър извадиха бургаски водолази от дъното на морето. Находката предизвика вълна от възмущение, но романтични бургазлии предположиха, че двата предмета може би са изпуснати от влюбена двойка.

Професионалните водолази от клуб „Приятели на морето“ проведоха поредната екоакция, по време на която извадиха десетки килограми отпадъци от морското дъно край Моста в Бургас. Този път усилията на ентусиастите бяха насочени към Северния и Централния плаж, където замърсяването е най-видимо.

Инициативата, която се проведе през уикенда бе организирана от Община Бургас с подкрепата на водолазния клуб. В нея се включиха повече от 10 гмуркачи, сред които отново беше и украинката Наталия Поликова, пристигнала у нас неотдавна от Одеса.

Водолазите успяха да извадят на повърхността много железни предмети, пластмасови и стъклени бутилки. Дамската чанта и чадъра се оказаха най-интересните отпадъци на морското дъно.

В помощ на водолазите при изваждането на предметите се включиха и граждани, решили да се разходят по Моста в почивния ден. След кампанията събраните боклуци бяха транспортирани и депонирани.

Екоакцията се проведе в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Община Бургас