0

П рогнозите са, че енергийната криза с високите цени на енергоносителите, съответно и на тока, а и на газа, като ценови параметри ще бъдат високи в следващите 2-3 месеца. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на първия блиц контрол за 47-ото Народно събрание.

По отношение на компенсаторните мерки от страна на държавата към небитовите потребители на промишления ток, Янев заяви, че от 47 дружества, 46 са подписали договори.

„Тези дни започва изплащането на голяма част от компенсаторните суми за октомври и до другата седмица ще бъдат направени изплащанията за сметките за ноември. Разчетите, които има в Министерството на енергетиката, показват, че малка част от сумите са изплатени, поради естественото забавяне на сметките и необходимостта за тяхната обработка. Това ще се случи буквално следващата седмица", коментира Янев.

„Не бих казал, че има някакъв проблем в икономиката. Напротив, през последните шест месеца икономиката се развива добре, позитивно“, посочи той в отговор на върпос за икономическото развитие на държавата.

Коментарът му бе въз основа на питане на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който посочи, че според статистика на Евростат за третото тримесечие на тази година икономическият растеж на България е 0.4%, на Румъния е 8%, а средният за Европейския съюз е 3.9%.

Той попита дали са анализирали защо България е последна по икономически растеж в целия Европейски съюз. „В последните тримесечия, в които управлява ГЕРБ, икономическият растеж е по-висок от средния за Европейския съюз“, обърна се Добрев към Янев.

„Играта със статистиката е интересна задача. Сравненията на база тримесечна статистика и моментна снимка не са най-точният показател. На годишна база тези цифри стават по-различни. Ако погледнем третото тримесечие и ефектът на високите цени на електроенергията върху икономиката, бихме казали, че те са навсякъде в Европа, но поради естеството на работата у нас ефектът им е бил по-силен в България. Очакванията на НСИ са, че растежът ще бъде съизмерим със средноевропейския“, отговори му Янев.

Премиерът бе категоричен, че няма промяна на позицията на България за еврочленството Северна Македония.

„Медийният ентусиазъм на ръководители на чужда държава и медии не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна не можем да кажем на нашите колеги какво и как да правят“, посочи Янев.

По думите му отношението към Северна Македония и Западните Балкани е постоянно и неизменно. Според него те заслужават европейско бъдеще и България целенасочено е декларирала и давала своя принос в подготовката на тези държави за европейска интеграция.

"Нашите претенции са, че Северна Македония не си изпълняват задълженията", посочи Янев.

По- късно в кулоарите на парламента премиерът подчерта, че новия кабинет би могъл да разчита на него, като военен министър, но окончателното решение за това ще вземе едва след като види коалиционното споразумение между партиите. 

Целта била да види какво точно пише в него, за да е наясно какви ангажименти поема в този сектор. Янев поясни, че е имал предварителен разговор с ПП за поста на министър, но призова да се оставят партиите спокойно да си направят коалиционното споразумение.

Препитан на блиц контрола бе и служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

От ГЕРБ и ДПС го захапаха за изборите. ДПС настояха вътрешният министър да обясни пред пленарната зала дали е издавал разпореждане за репресии на полицейските служители над български граждани по време на последните две предизборни кампании.

От своя страна Рашков констатира, че ГЕРБ и ДПС са се съюзили. "Напротив, политическата репресия е от представители на някои политически партии, които стоят на сянка и срещу дребни суми извеждат напред български граждани, които търпят наказателната отговорност", заяви от трибуната Рашков.

Той се закани да направи публични информациите за купуване на гласове по време на изборите. "Аз на ДПС и ГЕРБ специално обещавам, че ще се постарая тази информация да излезе изцяло, за да се види кой упражнява репресия", закани се Рашков.

Вътрешният министър призова да не се обиждат българските полицаи, а ако има оплаквания от тях да се дадат материали за проверка в МВР или прокуратурата.

„Ще помогнем на господин Борисов за много неща“,

каза Рашков на въпрос дали МВР ще може да окаже съдействие на лидера на ГЕРБ да открие коя е Мата Хари в кулоарите на парламента.

Вътрешният министър подчерта, че ще продължава да пречи на ДПС да купува гласове. Той заяви, че ще систематизира цялата информация по темата с купуване на гласове и ще я оповести, за да се спрат обвиненията, че МВР репресират.

По думите му в МВР се водят разследвания за издаване на фалшиви сертификати, както и престъпления извършени в ТЕЛК. Има образувание 21 досъдебни производства за изготвяне на документи с невярно съдържание.

Рашков отрече да е получавал предложение за оставане на поста вътрешен министър. По думите му, ако получи ще мисли „внимателно“.

„Задържан е човек, в който са съсредоточени тези десетки милиони лева. Има достатъчно доказателства, че строителството на АМ „Хемус“ по времето на Борисов се е извършвал по следния начин: Държавата е отпускала 70-80 млн. лв. за строителство, тези пари влизат в банка и се получават на документи от един малоимотен човек, който работел на автомивка и който по указание си е регистрирал фирма без да има понятие и тази дейност и не осъществявала никаква строителна дейност“, разкри Рашков.

По думите му документите ще станат публично достояние, защото хората имали право да знаят какво се е правело, когато се е строяла АМ „Хемус“. „Ще направя необходимото и не ме интересува какво мнение имат ДПС и ГЕРБ към мен“, заяви Рашков.