0

"Диалогът вътре в управляващата коалиция е нарушен. Трябва да се потърсят причините за това", заяви пред журналисти президентът Румен Радев. 

"Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Северна Македония, то такъв не само, че има, но и е силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с това", подчерта президентът.

"Ще продължим да работим така, че нашите братя в Северна Македония да получат гаранции за един устойчив и необратим процес на интеграция", допълни държавният глава. 

Президентът Румен Радев не отговори на питане на журналисти дали ще свика Консултативния съвет за национална сигурност.  В края на миналата седмица премиерът Кирил Петков призова държавния глава да свика Съвета заради състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Радев поясни, че първо иска да проведе среща с премиера Петков преди да вземе решение дали да свика КСНС.

Държавният глава препоръча управляващите да се придържат към решенията на първия КСНС, който има ясна позиция по темата дали България да вдигне ветото над преговорите между Скопие и Брюксел за членство в ЕС. Ако обаче има разногласия в коалицията по тази тема, те, според държавния глава, трябва да бъдат изчистени вътре в рамките на коалицията.