0

Р ешаването на кризата в Украйна няма да стане със заплаха или с употреба на сила. Тя ще стане с диалог и с повече дипломация. Никой не е искал нищо от България, така че всякакви спекулации на тази тема за излишни. Към момента няма нужда от нищо, няма ескалация на тази криза.

Това заяви президентът Румен Радев във връзка с предложението на върховния главнокомандващ на силите на алианса в Европа Тод Уолтърс да се увеличи контингента на НАТО в България и Румъния.

Радев присъства на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена в София.

„България е най- големият поддръжник на евроинтеграцията на Западните Балкани и на Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък. България е открита за диалог и вярвам, че всички обещания от страна на нашите съседи ще бъдат изпълнени, за да се ускори процеса“, коментира президентът.

Той приветства намеренията на правителството да бъде ускорен диалога и да бъдат решение проблемите.

Бойко Кичуков

Военният министър Стефан Янев пък коментира, че няма разминаване между позицията му за повече войски на НАТО у нас с тази на премиера Кирил Петков. По думите му съобщението било едно и също, но с различни думи. Той бе категоричен, че „България е НАТО и НАТО е България“. Янев подчерта, че във всички решения на Алианса участва и страната ни. „Внушаването, че някой ни казва какво да правим е неправилно“, заяви той.

Бойко Кичуков

По думите му обстановката била такава, че не се налагало коментар по темата. Той бе категоричен, че решение на правителството няма и затова било лично мнение, като министър на отбраната.