П резидентът Румен Радев отказа да каже дали ще има промени в състава и структурата на новия служебен кабинет, който трябва да назначи, след като разпусне Народното събрание. Темата той коментира след церемонията по случай отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари, в която участва. 

Президентът Румен Радев отказа да каже дали ще има промени в състава и структурата на новия служебен кабинет, който трябва да назначи, след като разпусне Народното събрание. Темата той коментира след церемонията по случай отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари, в която участва. 

"Няма да има промяна в политиката и укрепването на държавността остава основен приоритет", каза лаконично Радев.

Държавният глава покани медиите на 16-ти септември, когато щял да представи новия кабинет.  Именно тогава той трябва да издаде и указа за разпускането на НС, както и този за назначаването на служебното правителство. Радев не коментира и дали е ясно кой ще бъде премиер в новия кабинет. 

"За мен е важно, че няма да има промяна в политиката. Това служебно правителство ще продължи да работи за оздравяване на държавността, за възвръщане на доверието в институциите. Това е изключително важно и то трябва да продължи", каза той. Радев изрази надежда това, което е постигнало служебното правителство и това, което ще направи следващото, да бъде поето от един редовен кабинет. 

"Подкрепям ценности, а не партии", коментира Радев относно призива на социалистите да каже подкрепя или не евентуална нова партия на Кирил Петков и Асен Василев. Темата стана още по-актуална, след като преди дни социалисти се оплакаха, че емисари на новия проект на двамата министри от служебния кабинет обикалят структури на БСП. "Пределно ясен бях вече. Подкрепям ценности, а не партии. Ще подкрепям винаги ценностите, които изповядват хиляди български социалисти - свобода, справедливост и солидарност", каза Радев. Кандидатурата му за президент пък по думите му щяла да бъде издигната според сроковете, заложени в хронограмата на ЦИК за вот. 

Малко по-късно вътрешният министър Бойко Рашков отрече да е част от този нов проект. Той поясни, че не знае дали се подготвя такъв. На въпрос дали е получил покана за следващото служебно правителство той отговори: "Нямам предложение за оставане в правителството. Още никой няма предложения. Президентът беше ясен и ще чуете на 16-и какво е решил. Той трябва да реши този въпрос и никой друг. Неприлично е да коментираме дори този въпрос". Призова при новите избори отново да има акции срещу купуването на гласове, а подготовката за това да почне още много преди вотът да наближи.

Какво още коментира Рашков, вижте ТУК.