0

Н а тържествена церемония президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва да спазват законите на страната и от всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Това се случи пред депутатите в Народното събрание, двамата навлизат във втория си мандат . След това държавният глава направи обръщение към народа и Народното събрание. Радев и Йотова ще встъпят в длъжност на 22 януари.

Клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова
Радев Йотова Радев Йотова Радев Йотова
4

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание.

„Скъпи сънародници, преди пет години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ. За суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат първите ми думи са за признателност към вас, скъпи съотечественици. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които се крепеше”, каза Радев в речта си пред депутатите.

Според президента гражданският бунт през 2020 г. срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които тя е премълчавала. Докато президентът изричаше тези думи от ГЕРБ напуснаха пленарната зала, на което Радев отвърна: „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”.

Той добави, че „българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите. Срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница”.

"В България е налице „антимафиотски консенсус“, обединяващ огромното болшинство от почтени българи и макар гражданите да са гласували за много и различни партии, са били водени от една надежда - за справедливост и законност.  Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси и достойнство, утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън”, добави още в речта си  държавният глава.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта президентът и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона. Според президента от това зависят всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал. „Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, подчерта държавният глава и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. „След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, допълни той и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. „Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация”, апелира държавният глава.

Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. „Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, категоричен е Радев. Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация. „Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане“, отбеляза той. Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.

Президентът заяви още, че дневният ред на правителството и парламента вече е „обсебен“ от справянето с каскада от кризи и техните социални, икономически и политически последици. „Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви още в обръщението си към народа и Народното събрание президентът.