0

В първата половина на януари държавният глава ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса със Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като ЦИК връчи на него и Илияна Йотова удостоверенията за избора им за президент и вицепрезидент.

„Ще бъде по същия начин критичен там, където има отклонения“, посочи той.

Бойко Кичуков

По думите му отстояването на правата на македонските българи е от изключителна важност и за България. Също така прекратяването на езика на омразата и създаването на предпоставки за по- голяма свързаност между двете страни.

Радев коментира, че на срещата на върха на ЕС е присъствал той, а не премиера, защото нотификацията му за участието на Съвета била изпратена 10 дни преди това, а тогава не се е знаело дали ще има правителство.

Според него промените ще трябва да бъдат извършени, така че да са в полза на гражданите. Радев коментира и въведения мораториум на цените на тока. По думите му цените са огромен проблем и затова трябвало да се взимат мерки, които да облекчат потребителите. Тук трябвало да има експертен анализ.

Радев бе категоричен, че след края на мораториума не бива да се допускат потребителите да поемат цената на проблемите генерирани с години, но не трябвало и да се допуска да създаде проблеми, които сега дори не могат да се предвидят.

„ЦИК се пребори с всички предизвикателства и проведе честни и прозрачни избори. Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха безапелационна победа. Високият резултат задължава и сега очакванията към вас ще бъдат по-високи. Нямам съмнение, че ще отговорите на надеждите на българските граждани, които желаят промяна. Законодателната власт и президентската институция ще работят заедно за благоденствието на страната ни”, каза председателят на НС Никола Минчев по- рано по време на връчването на удостоверенията.

Бойко Кичуков

„Изборите са фундамент на демокрацията. От начина на тяхното организиране зависи легитимността на институциите и способността ни да отстояваме нашето бъдеще. През тази години гласувахме четири пъти. Това беше истинско изпитание както за избирателите, така и за ЦИК. За първи път се въведе машинно гласуване и в страната, и на чужбина. Трябваше да се спазват и мерките срещу коронавируса. Ще вложим всички усилия, за да оправдаем високото доверие, което ни гласуваха хората. Ще работим за националните ни интереси”, заяви Радев след получаването на удостоверението.