0

„Връщането на статуквото на бял кон не се състоя“. Това заяви президентът Румен Радев, който според първите данни от екзитполовете печели президентската надпревара.

Той благодари на всички, които са гласували. „Демокрацията функционира благодарение на вас“, добави Радев.

„Измина един безпрецедентен месец на два вида избори, които откроиха желанието на народа за промяна, скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието. Отстраняването на мафия от властта“, посочи той.

По думите му очакванията, че гражданите ще се уморят от избори и ще се върнат към познатото старо не се сбъднали.

„Въпреки огромните пари и въпреки пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини и положиха огромни усилия да отблъснат хората от изборите, но България издържа този изпит по демокрация. Не се подаде на опитите да се посее етническо разделение“, заяви Радев. Според него разумът и родолюбието надделели над апатията и лъжата.

„Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят“, подчерта президентът. По думите му която партия пренебрегне желанието на хората ще бъде отречена.

Според него очакванията на обществото са, че трябва да се види политическо мнозинство, което да предприеме промени в съдебната система, да не допусне социална и икономическа криза през зимните месеци и да вземе отлагани с години решения.

„Борбата с пандемията остава приоритет, а новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, основно когато залогът е българската идентичност и история“ заяви Радев.

По думите му България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитие и свободата, и на модернизацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък заяви ,че посещава победата на баща си, който не е сред живите. В политически план посети победата на Стефан Данаилов, който преди 5 години пръв им се доверил.