0

Н е мога повече да подкрепят действията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и свалям доверието си от него. България ми е по-важна от задкулисните цели на група лица зад него. Това заяви Радостин Василев по време на брифинг, на който стана ясно кои са хората, които напускат ИТН. Той описа гангстерски сценарий, призова Трифонов и Йорданов да се подложат на детектор на лъжата, както и самия той, разкри, че е имало предупреждения да не се закачат с някои хора, както и, че е имало сплашвания. 

Заедно с него са професор Николай Радулов, адвокат Иво Атанасов, инженер Георги Георгиев, Деян Петков и Светлин Стоянов – координатори на ИТН в Северна България.

„Явно разбиранията на мен и на Трифонов са различни, защото докато градях структурите и обикалях сам, за да казвам, че това е кауза, моят морал не ми дава някак си да погледна тези хора от тази партия. Докато 2021 оттеглянето ни беше оправдано, аз бях свидетел на безпрецедентното саботиране през юли. Застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията”, посочи той.

И добави: „Аз подлъгах страшно много хора, ангажирах хора да ми помагат, напуснаха компании на запад, за да помагам, почти си унищожих адвокатската практика. Адски съм разочарован от всичко, което се случва”.

Според него темата със Северна Македония е "абсолютно измислена причина, използвана за повод". "Причината е друга. Причината е, че не могат да се реализират някакви финансови проекти някъде. Петков започна да говори така, че РСМ наистина да не е проблем", заяви Василев. 

По думите му мафията пробила в "Има такъв народ". Той посочи, че е разочарован от действията на Трифонов. Василев бе категоричен, че би се подложил на детектор на лъжата, но поиска и Трифонов и Йорданов да минат. Той призова за публичен полиграф.

Спортният министър посочи, че Трифонов имал зависимост към структури, които обладали МРРБ. "Заради това министерство пада държавата", заяви Василев.

По думите му Трифонов не се интересувал от гласоподавателите или депутатите, а ИТН бил бизнес проект.

Василев заяви, че не можел да обяснява, че Гроздан Караджов е ИТН, по думите му в ИТН никой не познавал Караджов. 

"От днес не мога повече да бъде от тази структура", каза Василев. Той добави, че за всяко едно действие от него през последните месеци не си и позволил да вземе "едно захарче". 

"Мога да бъде тероризиран, убит, но не и купен", категоричен бе Василев.

„Трифонов е 20 години приятел с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ?”, запита министърът на младежта и спорта в оставка. Той добави, обаче, че той не е приятел с Орлин Алексиев и всички знаели какво става в това министерство. 

Василев разкри, че Тошко Йорданов отишъл в офиса му и му казал: "Дългия ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски", като министъра в оставка посочи, че прави проверки на ресторант "101" в "Динабад". По думите му Сталийски му сложил снимка в тоалетната на заведението. Това бил моралния предел, който можел да търпи. 

По думите му Ива Митева саботирала работата на законодателите.

„За мен днес е един от най-тежките ми дни, защото аз не съм политик. Аз не съм членувал никога в никаква партия. Вярвах на каузата на партията ИТН. За мен това беше кауза на идеите на ИТН. Това, което ни събра всички още преди учредителното събрание, когато подготвяхме документите, беше смяна на порочния модел ГЕРБ”, каза секретарят на ПГ на ИТН Иво Атанасов.

„Казах, че има моменти в живота, в които човек трябва да вземе своето решение. Нещата бяха ужасяващи и те все още са такива. Има момент, когато трябва да кажеш – аз съм длъжен да пробвам да се промени тази система”, коментира той.

Според него партията е функционирала „изключително трудно”. „Това не е само мое мнение, а на областни и общински координатори, на членовете на тази партия, които ни подкрепяха на изборите. Тя е лидерска партия, това е безспорно, но ние сме приели устав при учредяването, който беше потъпкван от ръководството на партията. Аз съм доверчив и знам, че когато тръгваш на битка за промяна на порочен модел ти трябва да знаеш с кого тръгваш, пътят е дълъг и трябва да имаш другари до себе си. Без всякакво съмнение съм вярвал на Слави Трифонов и на цялото ръководство. С него не съм си виждал от 1 година”, добави Атанасов.

Той беше категоричен, че за него напускането на партията не е плод на някаква емоция. "Това го бях решил още по Нова година. Но реших да остана, за да се боря за това, което сме обещали. Иначе излиза като бягство от отговорност", коментира Иво Атанасов.