0

В ътрешният министър Бойко Рашков разкри, че са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември заради големия брой подвижни избирателни секции, за които има сериозни съмнения, че са използвани за заобикаляне на машинното гласуване.

"Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи", заяви министърът пред депутатите. Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства по този казус, като най-много от тях са образувани не от МВР, а от прокуратурата там, подчерта Рашков.

"Около Гурково има един особено активен търговски регион където по избори се засилва търговията. И по наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чиито лидер напусна току що залата",  обясни още вътрешният министър. 

От ДПС нападнаха Рашков, че на прицел са взети "най-слабите и уязвими, хората със специални нужди". "Подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката - над 600 хил са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни. Затова питаме: От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?", попитаха Рашков от движението.

Дали са подадени сигнали или МВР е инициирало такива проверки - това е маловажно", допълни той. И отрече да е разпореждал полиция да влиза в домовете на български граждани. "Министърът е политическо лице и не дава такива разпореждания, а от служители на МВР когато имат данни за някакво нарушение", обясни още силовият министър.