0

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турска телевизия , в който се казва, че „желаят турчин да е президент на България“. Вътрешният министър посочи, че в друга преса се призовавало „българите живеещи в Турция да отидат до секциите и да отправят силен глас от прародината към техните бащини земи“.

„Разпространявани са слухове в Кърджалийско, че се готви нов Възродителен процес и ако местните турци, не гласуват за ДПС, имената им ще бъдат сменени“, посочи още Рашков.

Той подчерта, че били открити отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат за депутат. "Тук в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление - не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, че е гласувал ДПС”, каза Рашков. Той подчерта, че били изправени пред множество престъпления против политическите права на гражданите. Вътрешният министър уточни, че за предходните парламентарни избори установили 91 случаи, в които образували досъдебни производства за това престъпление.

Кандидат за народен представител, купувал гласове, бе разкрит от служители на ОДМВР-София
МВР разписки купуване на гласове МВР разписки купуване на гласове МВР разписки купуване на гласове
4

„Нито през юли, нито сега твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления. Сега за първия тур на изборите се оказа, че постигнахме „рекорд”, защото установените случаи, по които ние и прокуратурата сме приели, че има данни за започване на досъдебно производство против правата на гражданите, делата вече са 122. Това е сериозен ръст”, посочи той.

По думите му нямали право да са оптимисти, че след като са предприели действия елиминирали са елиминирали купуването на гласове. „Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. Тя не се различава по същност от която и да е друга у нас. Дълбоко убедени сме, че трябва да водим тази битка”, каза Рашков.

Най-вероятно ще се предприемат наказателно-правни мерки по източването на пари за магистрала "Хемус", съобщи Рашков. "Тези пари са теглени на каса и са пренасяни от банката навън в каквото може", каза вътрешният министър. Той потвърди, че клошар е изтеглил 16 млн. от парите за магистралата. Той съобщи още, че МВР ще проверява по случая "Осемте джуджета" кои полицаи със служебна кола са охранявали Петър Петров - Петьо Еврото.