0

П ремиерът Кирил Петков ще поиска оставката на военния министър Стефан Янев. По думите на премиера коалиционните партньори са единни по темата. Днес той свиква и извънредно заседание на Министерски съвет заради ситуацията в Украйна и извеждането на още 140 български граждани. Ще бъде и обсъдена и  ядрената заплаха, която Путин отправи вчера.

По думите на Кирил Петков нито един министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Също така нито един министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции", категоричен бе Кирил Петков. 

"Мой военен министър не може да използва думата "операция" вместо "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст, по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна. Когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", заяви премиерът. Според Кирил Петков, когато се говори за българския интерес, той не е да сведем глава. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на великите сили. Искам да кажа също, че Европейският съюз никога не е бил по-единен. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас - тази война трябва да спре", заяви Петков.

Оставката на Стефан Янев ще бъде предложена за гласуване във вторник на извънредно заседание на Народното събрание. Кирил Петков направи уточнението, че е работил успешна със Стефан Янев по време на първия служебния кабинет и подкрепя политиката за инвестиция в Българската армия.

Припомняме, че вчера министърът на отбраната Стефан Янев написа във "Фейсбук", че няма да се подаде на натиск и няма да подаде оставка. Той предупреди още, че в тази ситуация решенията, които се взимат не са в интерес на България и дори са опасни за страната ни.