0

В ъншният министър Теодора Генчовска не потвърди, но и не отрече появилата се информация, че България води “две външни политики” по отношение на членството на РСМ в Европейския съюз. Това стана ясно, след като се проведе закрито заседание в Народното събрание, на което тя бе изслушана по въпроса. Именно от него “изтекоха” слуховете. 

“Не знаех, че има такова нещо, защото заседанието е закрито и всеки трябва да си носи отговорност за действията каква информация предоставя. Аз ви казвам това, което мога да кажа в открит разговор с вас”, каза пред журналисти Генчовска. 

Призна, че има сериозно разногласие между МВнР и външнополитическият екип на премиера Кирил Петков по отношение на сроковете за вдигане на ветото срещу влизането на РСМ в ЕС. Външното ведомство не си поставя такива, докато хората на премиера искат това да се случи до края на френското председателство на Съвета на ЕС. 

Резултатите са незадоволителни, призна още Генчовска по отношение на преговорите между двете страни. Няма прогрес в почти никоя съвместна работна група по ресори, стана ясно още от думите ѝ.

Темата коментира и председателят на ДБ Христо Иванов. Той призна, че има проблеми и те трябва да бъдат решени, преди да се дава оценка на един или друг министър. В тази връзка допълни, че "очевидно на коалиционно ниво и на ниво разпределение по министерствата, като някакви феодални владения на отделни партии", има проблем в коалицията и ще трябва партиите или да намерят сили да сглобят по-добре конструкцията си, или "това ще изяде главата на този кабинет”.