0

П о-високи пенсии, но без увеличение на минималната работна заплата. Около това се обединиха партиите във властта. В момента минималната работна заплата е 710 лева.

Обаче синдикатите и социалният министър, и част от партиите във властта настояваха за увеличение поне с 50 лева от 1 юли.

Финансовият министър обаче е категоричен, че това е затворена страница в бюджета, поне до края на годината. Осигурени са обаче повече пари за възрастните хора. Като идеята е от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева.

Не се постигна консенсус в коалицията за минималната работна заплата.

„Моето желание е тя да расте, включително и от 1 юли. Не срещам разбирането в момента от Министерството на финансите, може би и на работодателските организации”, заяви социалния министър Георги Гьоков.

Така увеличението не намери място в антикризисния план на управляващите.

От БСП обаче ще настояват за по-бързо обвързване на минималната работна заплата със средната за страната.

Антикризисните мерки разделиха партиите в Народното събрание. „Дали сме си отсрочка за този механизъм до края на годината. Около 50% от средната работна заплата в страната, по наши сметки трябва да е 770 лева”, посочи Гьоков.

Искането на синдикатите за минимална заплата да скочи от 800 на 1000 лева социалният министър определи като екзотично. Но подкрепи идеята за вдигане на максималния осигурителен доход.

„Максималният осигурителен доход трябва да расте. В България гледаме на осигуровките като тежест. Въобще не е тежест, това са твои пари, вложени в пенсионната система, които след години ще ти носят пенсията на теб”, отбеляза министърът.

Социалният пакет от мерки на властта очаквано беше атакуван от опозицията. Които не се съгласиха с това, че пенсиите от юли ще скочат средно с 20%.

„Аз бих посъветвала всички пенсионери да не бързат да правят сметки и да не се радват на тези 20%, защото реалното увеличение, което те ще получат върху парите, които получават сега, няма да бъдат повече от 4%”, заяви Деница Сачева.

Екссоциалният министър обясни и откъде, според опозицията, идва разминаването. „В момента един човек, който получава минималната пенсия, получава 370 лева плюс 60 лева добавка – това е 430. От 1 юли евентуално, а най-вероятно от 1 август реално, ще могат да получават 467 лева. Тоест с 37 лева повече”, посочи Сачева.

Ще подкрепят ли по-високи пенсии от юли в пленарната зала, от опозицията щели да решат като видят всички сметки и изчисления, предаде NOVA.