0

„Слави Трифонов е политическа кукла, която не взема самостоятелно решения”. Това заяви пред Нова телевизия транспортният министър Николай Събев от „Продължаваме Промяната”. Запитан на кого е „политическа кукла”, Събев каза: „На хора, които имат интерес да запазят ситуацията в България такава, каквато е държана от 30 години”.

Според него от ИТН станали нервни още когато не е бил избран шеф на БНБ. След това и за решението за еврозоната. „Когато взехме решение да влезем в еврозоната, отново имаше напускане на четиримата министри от МС. Станаха много нервни и започнахме да си задаваме въпроса какво се случва”, продължи Събев.

Той каза, че досега от „Продължаваме Промяната” и другите двама коалиционни партньори са изпълнявали договорките, направени на коалиционните съвети. „Вижте кога станаха депутатите от ИТН по-нервни. От март месец. Тогава започнаха да заплашват, че ще напускат”, коментира още Събев.

Преди това Събев каза, че още от 13 декември правителството работи под постоянен риск, че нещо няма да се случи. „Опитваме да променим нещата, а те не се случват поради вътрешни причини. Тази ситуация е постоянна”, каза транспортният министър.

Правителството на малцинството започвало да работи с всеки един от депутатите, с всяка парламентарна група. „Налага се да работим с всеки един депутат, да потърсим общи точки и където успеем”, каза Събев. И подчерта, че актуализацията на бюджета трябва да мине.

„Имаме ясен план как да работим като правителство на малцинството”, каза Събев. „Ако не се справим като правителство на малцинството, отиваме на избори и ще ги бием”, смята Събев.

Той отхвърли социологическите проучвания, които дават преднина на ГЕРБ. „Проучванията преди последните избори бяха различни от резултатите на изборите”, каза Събев. Той очаква, че при евентуални следващи избори, ПП ще спечели „много по-добър резултат”.

Относно споровете с превозвачите и очакваните нови протести, Събев каза, че с тях няма полемика. „Те обявиха, че за 7 дни ще блокират икономиката на България. Обадиха ми се хора от големите вериги, попитаха ме какво правим. Премиерът Петков също се обади и ми каза да намерим начин да седнем и да преговаряме. Казах му, че ще се справим. И ние не позволихме да бъде блокирана икономиката. След това те решиха да протестират”, каза Събев.

Въпросът с ТОЛ таксите е в регионалното министерство, припомни Събев.

Свиленски, БСП: Никой не е очаквал Слави Трифонов да изтегли министрите си

От БСП ще положат усилия актуализацията на бюджета да бъде приета. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски пред Нова телевизия. „Ние ще положим усилия тя да се приеме. Ще направим всичко възможно да намерим тези необходими разумни народни представители и да им обясним защо това трябва да се случи”, каза още той.

По думите му никой не е очаквал Слави Трифонов да изтегли министрите си. „Това са непредвидими хора, които както вчера не подкрепиха бюджета, в пленарна зала може да единодушно да го подкрепят”, коментира депутатът.

„Важно е обществото какво ще разбере и как те ще защитят своята позиция пред гражданите – че ще ги оставят без помощи, без социални плащания, а бизнеса без подкрепа и излизайки от такъв парламент на какво се надяват в следващия”, добави той.

„Няма нужда и от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна. В едната имагинерна коалиция са 115-120, а другата са 110-115 души”, посочи Свиленски.

Депутатът отбеляза, че е важно и да не се забравят дадените предизборни обещания. „Аз съм казал, че влизам в парламента, за да променя модела ГЕРБ и сега няма как партията, която представлявам, само след 6 месеца да каже, че той е много хубав и дайте да ги върнем. Това са го казали и другите партии. Хайде да видим как ще си излъжат избирателите. Те са лъгани 30 години, може пак да са”, каза той.

„В Конституцията ясно е записано – когато не може да се избере правителство и не може да се приеме бюджет, парламентарната рулетка се върти и след това се отива на избори. Това е неизбежно. Въпросът е какво БСП ще се опита да направи”, каза още Георги Свиленски.

Според него в сегашната ситуация правителството трябва да реши дали ще може да управлява държавата. „Мисля, че ще му е трудно и че трудно ще отговори на очакванията на българските граждани. В рамките на този парламент е невъзможно да се случи друга конфигурация на база разделителните линии, които има и на база заявените досега позиции. Случи ли се това – ще означава, че някой ще излъже своите избиратели”, категоричен е той.

И добави: „Със сигурност, ако се стигне до вариант парламентарната рулетка да се завърти отново, ще положим усилия, както и с новия мандат, който ще бъде връчен на ПП, така и след това. Не знаем третият мандат на кого ще бъде връчен, президентът избира”.

„Чува се, че някой си мисли или подготвя някаква нова четворна коалиция, но опитът ми в парламента показва, че и със 130 депутати дори трудно се управлява. За да функционира парламентът, за да може да произвежда законодателство, за да функционират комисиите, за да се извършва и международната дейност, трябват стабилно мнозинство от повече от 121 депутати, което беше проблем и на досега действащата коалиция”, коментира депутатът от БСП.

„Сега народните представители и обществото трябва да изберат по кой път иска да тръгне държавата - предсрочни избори или да се намери отговорно мнозинство, което да подкрепи бюджета”, смята той.

И заяви, че е останал изненадан от вчерашното гласуване на ИТН. „Те казаха, че ще подкрепят антикризисните мерки. В тази актуализация те са на 99% и в един момент виждаме, че те не ги подкрепят. Това ще бъде за втори път, в който ИТН ще излъжат българския народ и българските пенсионери. Миналата година, когато мина Законът за ДОО и когато трябваше да бъде гледан бюджета на второ четене, те отказаха да го внесат”, каза Свиленски.

Ива Митева, ИТН: Кирил Петков е убеждавал наш депутат да преосмили поведението си

Няма никакъв сценарий. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламента от ИТН Ива Митева в отговор на въпроса защо точно сега партията е решила да се оттегли от управляващата коалиция.

Митева изрази възмущението си от председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, като заяви, че той изрича лъжи с натрупване.

Отправих призив да се извини за лъжата, която изрече по отношение на БНБ. Вчера отново изрече лъжа за работата ми в комисиите, в които участвам - правна и медийна. Нямам нито едно отсъствие - напротив, аз съм един от най-активните участници. За съжаление, г-н Гюров е един от най-пасивните в тези комисии. Да не говорим за пленарната зала, където също е доста пасивен, освен когато чете декларации от ПГ на партията, обясни Митева.

Омръзнаха ми тези лъжи - затова ние стигнахме дотук, защото лъжите са ежедневни, подчерта тя. Допълни, че на едно от последните заседания на комисията по култура е станало ясно, че бюджетът на министерството на културата не само не е увеличен, той е намалял, въпреки искането за увеличение.

Това, което ги дразни е, че ние сме свободолюбиви, искрени и последователни, заяви Митева.

Когато искаш промяна, ти идваш, за да направиш нещо различно, да спазваш Конституцията, законите, Правилника на Народното събрание. Това, че ние сме управляващо мнозинство не ни дава право да правим каквото си поискаме. Когато един човек нарушава Конституцията, той ще продължава да го прави, категорична е Митева.

На въпроса защо в такъв случай от ИТН са подкрепили кабинета на Кирил Петков, тя обясни: това беше първата политическа сила и ние й дадохме шанс, хората направиха своя избор.

РСМ беше един от проблемите, от който започна натрупването на напрежение, смята Митева. Тя заяви, че на Коалиционен съвет премиерът е обяснил, че френският президент Макрон ще бъде гарант за споразумение между нашата държава и западната ни съседка. Не мога да разбера как един френски президент ще бъде гарант на двустранно споразумение между България и РСМ, каза Митева.

Тя коментира и темата за предложението Бойко Рашков да заеме поста председател на КПКОНПИ.

Уговорката беше никой да не изнася името на Бойко Рашков в публичното пространство, на следващия ден то вече беше изнесено. Нашето изумление беше защо един вътрешен министър, който е успешен, ще стане председател на КПКОНПИ. Когато ги попитахме дали имат предложение за нов министър, те се усмихнаха и казаха, че имат човек за МВР. Казаха, че г-н Рашков ще бъде по-полезен в разследването, отколкото в оперативната дейност.

Ние нямаме свое предложение за председател, защото първо не е стартирала процедурата за избор на председател на КПКОНПИ. Има процедура, нека да се извърви, заяви Митева.

На въпроса дали всички министри от ИТН ще подадат оставки, тя отговори, че по нейна информация, двама от министрите са в чужбина, очаква се да се завърнат и днес да подадат оставките си, министър Гроздан Караджов е депозирал своята, очаква се днес и оставката на спортния министър Радостин Василев.

От ИТН все още не се готвят за предсрочни избори, каза Митева. Все още не се готвим, все още и ние се опитваме да разберем защо стигнахме дотук. Може би от инат на вицепремиера, допълни тя.

Ние никога не сме казвали, че ще купуваме гласове и ще работим с чужди депутати, което от няколко дни усилено го чувам от Кирил Петков, подчерта Митева.

След като вчера комисията по финанси не прие законопроекта за актуализация на бюджета, късно снощи Кирил Петков се е обадил на нашия депутат Кирил Симеонов, за да го убеждава да преосмили поведението си. Това според мен не е морал, така че го призовавам той да не убеждава наши депутати да преосмислят поведението си, заяви Митева.