0

К оалиционният съвет обсъжда новата политическа обстановка в страната. Това каза пред журналисти пред Министерския съвет Владислав Панев, зам.-шеф на парламентарната група на „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“, което е част от коалицията ДБ.

На насрочения за тази вечер съвет коалиционните партньори трябваше да търсят консенсус за актуализацията на бюджета, но дневният ред се променя след като Слави Трифонов обяви, че партията му "Има такъв народ" излиза от управленската коалиция. 

Заседанието на лидерите на коалицията е във формат: „Демократична България“, „БСП за България“ и „Продължаваме Промяната“.

Най-важното е, ако има правителство в рамките на този парламент, то да бъде такова, че да осъществява нужните реформи, каза Панев преди сбирката.

В последните седмици набрахме инерция в това отношение, не само с бюджета, не само със Закона за енергетиката, който гласувахме днес в комисия, с подкрепата на ИТН; това са важни въпроси, по които действаме в последните седмици заедно в коалицията, повтори депутатът. 

Панев благодари на колегите си от парламентарната група на ИТН. „Естествено, че има проблеми, и ние никога не сме го крили. Пак искам да благодаря на колегите от ИТН и се надявам, че заедно с някои от тях ще продължим да работим“, каза той. 

Относно актуализацията на бюджета и заявената частична подкрепа от Слави Трифонов за средствата, касаещи социалните разходи в държавата, Панев посочи, че това е "доста опасно". По думите му, това е обект на много сериозни разговори. 

За мен има смисъл от път назад за ИТН, ако това ще допринесе за успеха на България. Това е въпрос на разговори и аз, по принцип, никога не отказвам такива, допълни Панев, цитиран от БТА.  

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че по време на днешното заседание на коалицията ще бъде обсъден въпросът с търсенето на мнозинство в парламента и правителство на малцинството.