0

Р екорден наплив от българи в Одрин, над десет хиляди нашенци заляха пазарите в неделя. Според турския вестник "Сьозджу" това е била най-мащабната надпревара за изгодни стоки по магазините за последните години.

С идването на пролетта и облекчаването на мерките в Турция, броят на българите, които посещават южната ни съседка, се увеличава ежедневно. Освен хората, които отиват в Одрин само, за да напазаруват, има и бум на туристически групи, които се присъединяват към многолюдието. Автобусите прииждат на талази след визита на известния "Фестивал на лалето" в Истанбул, който се провежда в началото на сезона.

Sozcu

Така наречената "борса" в града, която е известна като меката на евтиния пазар, е претъпкана от пазаруващи. По улиците се виждат масово туристи, най-вече говорещи на български, отколкото местни хора. Край магазините се вият огромни опашки, а те самите са задръстени от множеството посетители. На моменти обстановката изглежда като състезание, а нашенците не се отказват въпреки блъсканицата, видя репортер на "Телеграф". Българите грабят масово перилни препарати, олио и масло. Посетители разказват, че търсят евтини продукти, които да използват за идващите Великденски празници. 

След като приключи пазарът, навалицата се пренася на ГКПП "Капъкуле-Капитан Андреево", където се образува километрично задръстване и се чака повече от 8 часа, докато се премине в България. Въпреки че автомобилите, туристическите автобуси и тировете са разделени в различни колони, преминаването е бавно заради многото хора, а докато някои са изнервени от дългото висене, други вият хоро, за да не скучаят.

Фейсбук

Телеграф