0

Н осителят на Гинес рекорд за плуване с една ръка Теодор Цветков се изправя пред ново предизвикателство. Този път 26-годишният русенец, който стана известен с множеството си благотворителни инициативи, ще преплува Черно море от Батуми до Бургас, като посланието му е да се пази морето чисто.

Ако бъдат събрани необходимите средства, инициативата ще се състои през август и септември тази година. По време на плуването Теодор ще бъде съпровождан от яхта, на която ще си почива и спи след всеки шест часа във водата. На плавателния съд ще бъде и екипът му, който ще заснеме документален филм.

По време на преплуването ще се осъществи проучване на замърсяването на Черно море с пластмаса. В екипа ще има специалист и ще бъдат взети проби за наличие на микропластмаса, които ще се анализират в лаборатория в България. „Това, което искаме да направим с инициативата ни „Чисто Черно море“, е да се опитаме да го запазим, за да имат шанс тези след нас да видят красотата му“, казва русенецът.

Миналата година Теодор Цветков преплува 181 км от река Самара в Русия и с това подкрепи борбата с един от най-големите проблеми на нашето съвремие - глобалното затопляне. В предишни години е плувал благотворително няколко пъти. Теодор е и неколкократен победител в Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста в Дунав. Днес (6 януари) той отново ще е сред смелчаците, които ще скочат в ледените води на реката край Русе.

Теодор е популярен като най-честия победител в надпреварата за Богоявленския кръст в Русе. Той спаси Богоявленския кръст във водите на Дунав при Русе. 27-годишният мъж хваща кръста за шести път, като единият от тях - в Северна Македония.