0

О т Руско-турската освободителна война изминаха вече 144 години, но реликви, свързани с нея, се продават в интернет за джобни пари, установи „Телеграф“.

Уникални гравюри, изобразяващи ключови моменти от войната, като Шипченската епопея и обсадата на Плевен може да се купят за по-малко от 20 долара. Предлагат се в ограничени бройки и медали, с които са били награждавани руски воини и наши опълченци, както и отличителни знаци за медиците, които са лекували ранените и болните по време на конфликта.

По време на войната от 1877-78 г. фотографията не е била толкова популярна, колкото сега. Освен това камерите не са били толкова усъвършенствани и са се използвали предимно за статични снимки. Към двете воюващи сили обаче са били акредитирани доста художници, които са изобразявали различни батални сцени. Техните произведения са се публикували в популярните тогава илюстровани списания. Именно оттам са взети множество гравюри, които могат да се придобият на доста ниска цена в платформите за онлайн търговия като иБей.

Уникална серия от скици, показващи освобождението на София, може да се купи за 20 британски лири (46,90 лв.). Тя е публикувана на цяла страница в британското илюстровано списание The Graphic в броя му от 16 февруари 1878 г. - малко повече от месец след събитието. На централната гравюра се вижда как свещеници посрещат с хляб и сол генерал Гурко в центъра на града. По-долу са изобразени българи, които събличат трупове на полесражението край Горни Богров.

Генерал Гурко е бил доста популярен обект за художниците, придружавали руската армия. Има няколко гравюри, които го изобразяват как преминава Балкана заедно с войските си. Те се предлагат за продан по $17,59.

Много илюстрации са посветени и на проточилата се обсада на Плевен. Най-голям интерес предизвиква гравюрата „Последните изстрели при Плевен“, на която е изобразен несполучливият опит на Осман паша да пробие обръча. И тя може да се купи за същата сума, равностойна на 30 лв. Има обаче и редица други гравюри от обсадата на Плевен, описващи мъките на обикновените хора, които например просят хляб от турските войници или разтоварват трупове.

Предлаганите за продан илюстрации хвърлят светлина и върху други недотам познати моменти от войната. На корицата на известното списание „Илъстрейтид Лондон нюз“ в броя му от 12 януари 1878 г. е публикувана гравюра, изобразяваща гибелта на командващия турската артилерия при Шипченската епопея ген. Леман паша. Той е австро-унгарец на османска служба, погребан в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък. И тази гравюра може да се купи за $17,59. Малко по-скъпо - $25,81, струва друга оригинална рисунка, показваща как руски войски конвоират английски пленници по време на снежна буря.

Предлаганите за продан гравюри показват и радостта от приключването на войната. Творба, на която се вижда как руски офицери си хвърлят фуражките във въздуха след обявяването на Санстефанския мир, струва $23,02. А друга творба, показваща развеселени братушки пак в Сан Стефано, излиза почти без пари - само $13,55.

Бронзов медал, какъвто са получавали руските воини, проливали кръвта си за нашето освобождение, може да се купи само за 50 долара (около 86 лв.) в иБей. Тъй като продавачът живее в САЩ, желаещият да се сдобие с отличието трябва да плати още $36,34 за пощенски разноски. Пет пъти по-скъпо - $249,99, струва същият медал, но в много добро състояние, който предлага онлайн търговец от Латвия. Той обаче поема ангажимента да изпрати реликвата за своя сметка. Най-висока е цената, която се иска за сребърен отличителен знак с изображението на Червения кръст - $789,99. Той се е давал на медиците, които са лекували ранените и заболелите по време на войната. Това също е носело огромни рискове, ако се съди по броя на имената, изписани на Докторския паметник в София.

Онлайн търговците са помислили и за желаещите да се сдобият с подобни артефакти, които обаче не могат да си позволят големи суми. Копие от отличителния знак с Червения кръст, направено в Украйна, се предлага за скромната сума от $24,99. А търговец от същата страна пък продава чисто ново подобие на бронзовия войнишки медал, дори с орденска лентичка, само за $11,99.