0

А рхеологическото лято е под въпрос, тъй като Министерството на културата е забранило да се превеждат пари за разкопки, алармира проф. Николай Овчаров в отворено писмо до медиите.

„Изведнъж пречка се оказа МК. Както казваше Радой Ралин, „не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра”. С нарочно писмо МК забрани на Министерството на финансите да преведе на съответните общини целевите субсидии, предвидени изцяло за проучване на посочените по-горе обекти“, заяви българският Индиана Джоунс.

Моментът

Според проф. Овчаров писмото било пратено в момент, когато той и професорите Пламен Павлов, Ана Кочева и доцент Спас Ташев, като говорители на Националния кръг „За Македония”, се борили за българската кауза по отношение на Република Северна Македония в Европейския парламент в Страсбург. „Какво да кажа, ако това не е истински нож в гърба! Така на практика пропада идеята в България да бъде създаден културно-исторически туризъм“, гневи се професорът. Той определя, че „политическият хаос“ се отразил и върху този сектор в историята ни. „Политическият хаос от последните месеци пряко се отрази върху прохождащия у нас културен туризъм. Известно е, че ние сме третата в Европа страна с най-много и най-ценни археологически паметници. Всички знаят също какво правят другите две - Гърция и Италия - със своите забележителности. Милиони хора от цял свят ежегодно посещават Рим, Помпей, Атина, Делфи и други световноизвестни чудеса. А мен българите непрекъснато ме питат: „Кога и ние ще станем като тях?”“, пише още в позицията му.

Пари

В България са регистрирани над 43 000 археологически паметници. В последните години ежегодно на МК се отпускат по 3-4 млн. лв., които се разпределят за близо 200 обекта. Това прави средно по 10-15 000 лв. на обект, което означава работа по един месец с десетина работници. “Ясно е, че по такъв начин няма как да се разкриват антични и средновековни градове. А това означава, че никога няма да видим на бял свят забележителности като Партенона и римския Помпей!”, обясни проф. Овчаров. Според него сега в спирането на парите прозирала завист.