0

Ц върчащи свински уши и рокендрол. В тази комбинация се развихри съботният Weekend Pop UP на Женския пазар в София.

Организатори са „Пазари Възраждане“ ЕООД – общинското дружество, което стопанисва Женския пазар, и шеф Йован Яневски от The Holy SMokes. На двете кръгли барбекюта се пекоха ребърца, наденички и свински уши, приготвени по рецепта със специални подправки. Барбекюто се поднася с пържени картофки и салата от червено зеле с дресинг. „Организирахме първия BBQ фест през февруари и определено имахме успех. Затова решихме сега да го повторим“, разказа шеф Яневски. За повдигане на настроението се грижиха Крис Макартър и „Ша-ша“, така че ритмите на рокендрола да допълват вкусната храна и забавлението да е на макс.

Шеф Йован Яневски има мобилна кухня, с която пътува и готви своята вкусна скара. Той е македонец и е експерт в сръбската скара, която си има неповторим балкански вкус. Яневски обяснява приликите и разликите между балканския, американския стил на барбекю и месото на скара. Тайната е най-вече в подправянето и в опушването. Младият шеф е от Щип, пътувал е като студент до САЩ, където се запознава с тайните на барбекюто. Работил е и като доброволец в Европа, след това в индийски ресторант в Англия, а в България работи в “Ориза”, камиона на шеф Андре Токев. Основава мобилната кухня The Holy Smokes BBQ, с която обикаля в страната.

Освен шеф Яневски в Weekend Pop UP участваха и други млади предприемачи. Павилионът за крафт бира привличаше още от входа любителите на ръчно правеното пиво. Sofiaelectricbrewing произвежда бира, в която има малц и хмел плюс софийска вода. „Работим по 30 рецепти и изнасяме в осем европейски държави, дори в Сингапур“, обяснява шефът на пивоварната Симеон Първанов. Розе и червено вино от Сакар представят на павилиона си и представителите на изба „Росалея“. А невероятно вкусните, но и здравословни сладкиши са на „Индрише“.

Съботният BBQ фест е продължение на популярните уикенд пазари - WEEKEND ПАZAР, от които в края на миналата година се проведоха осем събития.