0

П резидентът Румен Радев коментира политическата обстановка в страната пред журналисти от авиобаза "Граф Игнатиево". 

"За френското предложение съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно като цялост, включително българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много по-голямо внимание към целия процес. Ако дипломати от МВнР не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателят в някакви приемливи рамки", каза държавният глава.

"Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър председател, чийто кабинет не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса" посочи той.

"Що се касае за гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езикът на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят. Което категорично не предоставя необходимите механизми и срокове и критерии за защита. Това ще остави следващото правителство в днешното положение, да водят безплодни спорове с македонската страна", заяви Радев.

"Държа да е ясно, че КСНС е закрито заседание и аз държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. В тези пет часа категорично отстоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговорите за присъединяване. Министър-председателят Петков и неговите министри и всички участващи партии, с изключение на "Има такъв народ", отхвърлиха това предложение и го приеха едва когато то дойде чрез президента Макрон", коментира президентът.

"Интервюто на Петков пред "Гаридън" е много показателно. Първо премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна и второ - в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява Комисията, която отговаря за издаване на разрешително за това оръжие", заяви още държавният глава Румен Радев.